Masło osełkowe z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Dzisiaj mam dla was nietypowy wpis, bo recenzje masła regionalnego Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej. Miałam okazję testować go przy kręceniu filmiku dla tejże spółdzielni, który będziecie mogli obejrzeć już w lutym. A teraz zapraszam do poczytania kilku słów o ich wyrobie czyli maśle extra osełkowym, tym bardziej że jestem zwolenniczką kupowania produktów lokalnych, a szczególnie wyrobów lokalnych spółdzielni mleczarskich. Też mam w mojej okolicy bardzo dobrą mleczarnię i często z jej produktów korzystam.



Masło ekstra to produkt wyróżniający się na tle konkurencji smakiem i zapachem przywołującym na myśl piękne czasy dziecięcych wakacji na wsi, gdy pajdę swojskiego, jeszcze ciepłego chleba smarowało się dopiero co ubitym masłem. Nic w tym dziwnego. Jest to produkt całkowicie naturalny, do którego stworzenia wykorzystano mleko krów wypasanych na zielonych, ekologicznych łąkach oraz stworzony według tradycyjnych receptur.

Zdrowie i smak
Produkt przywołuje smak dzieciństwa, a wszystko dzięki temu, że jest to prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczów mlecznych. Wytwarzane klasycznymi metodami, ma nie tylko wspaniałą żółtą barwę i delikatny kremowy smak, ale też łatwo się rozsmarowuje i nie posiada grudek. Masło ekstra to także bogactwo witamin A, D, E, F i K, węglowodanów i soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Doskonale wzbogaca smak sosów, ciast i przede wszystkim zwykłych kanapek.

Produkcja masła ekstra
Aby masło było smaczne, musi być zrobione z dobrego mleka, dlatego produkt powstaje z mleka krów wypasanych na zielonych, czystych, ekologicznych obszarach łąk i pastwisk położonych w pięknych krajobrazach. Świeże mleko jest przewożone jak najszybciej w sterylnych warunkach do mleczarni, gdzie tworzy się z niego śmietanę, a potem masło. Następnie produkt jest pakowany i schładzany do odpowiedniej temperatury. Na koniec, za pomocą samochodów dostawczych z chłodnią, trafia na sklepowe półki.

Przechowywanie
Masło ekstra ma krótki okres przydatności do spożycia, który wynosi niecały miesiąc. Przechowywane powinno być w niskich temperaturach, nieprzekraczających 10 stopni i z dala od promieni słonecznych, w przeciwnym razie masło może po prostu zjełczeć. Producent nie dodaje do niego żadnych konserwantów, ani sztucznych związków chemicznych, które mają polepszać smak, zapach i żywotność. Prawdziwy pyszny smak to smak płynący prosto z natury. Masło ekstra jest więc naturalnym produktem, wytwarzanym według receptur znanych już przez nasze babcie i prababcie.

Jakość zobowiązuje
Wyrabiane według tradycyjnej receptury bez dodatków konserwantów, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku; z mleka krów, wypasanych na zdrowych czystych pastwiskach.
Nietuzinkowe podejście do produkcji w połączeniu z wysoką jakością sprawiło, że produkt został uhonorowany certyfikatem “Jakość Tradycja”.

*wpis powstał we współpracy z Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger