piątek, 29 grudnia 2017

Schab z warzywami w kokosowym sosie

Czy już macie dość zjadania resztek po świętach? I marzycie o czymś innym niż śledzie, pieczone mięsa, kaloryczne sałatki? Jeśli tak to zapraszam na danie lekkie, przyjemne ze wschodnią nutą. To schab w kokosowym mleczku z dodatkiem mrożonych warzyw. W daniu znalazły się fasolka, brokuły i szpinak od Potlino, czyli wszystko to co zalegało w zamrażarce, ale dzięki temu powstał pyszny obiad. Polecam.

schab, poltino, fasolka, obiad, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik

Schab z warzywami w kokosowym sosie
  • ok. 400 g schabu (6 cienkich plastrów)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście fasolki szparagowej mrożonej Poltino
  • kilak różyczek mrożonego brokuła
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • kostka (brykiet) mrożonego szpinaku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
  • olej


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso, podsmażyć aż się lekko zarumieni. Na środek włożyć gałązkę z pomidorami, chwilę smażyć by pomidorki lekko zmiękły. Wlać mleczko kokosowe i pół szklanki wody, dodać przyprawy (poza chilli) i mrożone warzywa. Schab dusić pod przykrywką na małym ogniu, ok. 20 minut. Na koniec całość przyprawić koncentratem pomidorowym i pastą chili. Dusić jeszcze 5 minut. Podać z ryżem lub kaszą.

schab, poltino, fasolka, obiad, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz