Zapiekanki z chleba, musztardy, sera i szynki

Co zrobić z czerstwym chlebem? Kiedyś dawało się do jajka i smażyło, teraz można to danie trochę urozmaicić, np poprzez dodanie sera, szynki i zapieczenie w jajku jako zapiekanki. Możecie użyć dowolnego sera jaki akurat macie w lodówce, ja zrobiłam kombinacje 3 serów które u mnie zalegały. Polecam wam ten przepis. To pyszna kolacja.

zapiekanka, chleb, ser, szynka, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik


Zapiekanki z chleba, musztardy, sera i szynki
  • bochenek chleba np drwalskiego (np czerstwy)
  • 50 g musztardy Dijon
  • 50 g sera ementalera
  • 35 g tartego sera Grana Padano
  • 125 g szynki np konserwowej (lub innej ulubionej)
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła



Bochenek chleba kroimy na kromki. Sery trzemy i mieszamy ze sobą. Natkę pietruszki drobno siekamy. Każdą kromkę smarujemy cienką warstwą musztardy. Szynkę kroimy w paseczki. Na spodzie niewielkiego, żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem, układamy pierwszą warstwę chleba, musztardą do góry. Układamy na niej połowę szynki, posypujemy 1/3 sera. Przykrywamy kolejną warstwą chleba oraz farszu. Na wierzchu układamy ostatnią część chleba, tym razem musztardą do dołu. Jajka mieszamy z mlekiem i natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy pozostałą częścią startego sera. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Rozdzielamy kromki i podajemy.

zapiekanka, chleb, ser, szynka, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Takie proste składniki a wychodzi sycąca i pyszna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger