Różowa sałatka śledziowa

Święta tuż tuż, dlatego jeśli chce spokojnie zdążyć ze wszystkim polecam już dzisiaj zaplanować co też podać na stół w ten szczególny czas. Jako, że ja uwielbiam śledzie to co roku staram się zrobić jakiś nowy przepis. Tym razem pomyślałam o różowych śledziach, a właściwie sałatce śledziowej z burakami. Przepis na to danie znajdziecie też w książce blogerów, której jestem współautorką, a do której zakupu gorąco zachęcam. Jeszcze zdążycie zrobić sobie lub bliskim prezent.  Kupić można ją tutaj.

sledzie, ryby, matias, swieta, wigilia, bernika, salatka, kulinarny pamietnik

Różowa sałatka śledziowa
  • 4 filety śledziowe solone a’la Matjas
  • 200 g buraczków w wiórkach
  • 2 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • niecała szklanka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny (wg smaku)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Filety śledziowe wymocz w wodzie albo mleku przez kilka godzin. Buraczki odcedź z zalewy. Zalewy nie wylewaj, tylko włóż do niej na 2-3 h śledzie, dzięki czemu uzyskają piękny różowy kolor i dodatkowy smak. Następnie wyjmij je i pokrój w kostkę. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki i jajka obierz. Następnie jajka, ziemniaki, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. 


Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj buraczki, wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Majonez wymieszaj z jogurtem, śmietaną i sokiem z cytryny. Sos wlej do sałatki i wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki by smaki się przegryzły. 

sledzie, ryby, matias, swieta, wigilia, bernika, salatka, kulinarny pamietnik


9 komentarzy:

  1. Śledzie z buraczkami są bardzo popularne w Szwecji. Przyrządzam podobne, więc wiem, że Twoje smakuj wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, ta sałatka to musi być szwedzki wynalazek, znam ją pod nazwą "śledzie po szwedzku". I potwierdzam, smakuje wyśmienicie :)

      Usuń
  2. Och uwielbiam takie połączenia !

    OdpowiedzUsuń
  3. buraczki w wiórkach? nie wiem za bardzo o co chodzi i z tą zalewą też nie wiem :(
    Czy mogę użyć buraków ugotowanych albo upieczonych w piekarniku? Tylko nie będę miała zalewy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety nie bardzo, bo zalewa z marynowanych buraczków czyli octowa nie tylko nada kolor śledziom ze zrobią się różowe ale i smak. buraczki pieczone dodadzą tylko koloru sałatce, ale smaku śledzi czyli typowego słonego smaku nie zmienią.

      Usuń
  4. a gdzie mogę dostać takie buraczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w każdym sklepie od biedronki poczynając, proszę poszukać buraki tarte marynowane lub wiórki buraki.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger