czwartek, 16 listopada 2017

Pręga wołowa z burbonem w wolnowarze

Jak widzicie nie ma u nas tygodnia żeby nie był wykorzystany do przygotowania obiadu wolnowar. Tym razem obiad robił mąż stąd taki a nie inny dobór składników: pręga wołowa, burbon, trochę przypraw i warzyw. Po kilku godzinach wyszedł pyszny, konkretny gulasz. Zero pracy, pilnowania, wszystko samo się zrobiło przez noc. A nam zostaje danie nałożyć na talerz i cieszyć się smacznym posiłkiem.

wolowina, prega, wolnowar, burbon, jim bean, bernika, kulinarny pamietnik

Pręga wołowa z burbonem z wolnowaru
  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • sól wg smaku ok 1 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony
  • 125 ml burbonu Jim Bean
  • 125 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • liść laurowy
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 ziela angielskie



Mięso umyć, oczyścić z niepotrzebnych włókien i pokroić na kawałki jak na gulasz. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę, obrać pokroić na kawałki. Do misy wolnowaru włożyć mięso, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, dodać tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, musztardę i ocet, całość wymieszać. Dołożyć cebulę, marchewką, wlać alkohol Jim Bean i passate. Następnie włączyć wolnowar na LOW i gotować 6-7h. Ja nastawiłam na noc.
Miękkie mięso wyjąć razem z liściem laurowym. Sos z warzywami przelać do garnuszka i zmiksować. Doprawić ewentualnie do smaku. Mięso podać z puree ziemniaczanym, ryżem lub makaronem
.

wolowina, prega, wolnowar, burbon, jim bean, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz