Persiana - czyli smaki Bliskiego Wschodu

Wyśmienita książka – mam ochotę zjeść każdą kartkę.  - PIERRE KOFFMANN
Biblia bliskowschodniej kuchni. - „OBSERVER FOOD MONTHLY”
Przejrzyście napisana, wypełniona smakowitymi potrawami, zaskakująco przystępna. - HUFFINGTON POST
Wspaniała propozycja dla początkujących, zapracowanych, a nawet dla profesjonalistów. - „GUARDIAN”
Fantastyczna skarbnica doskonałych dań. - RAYMOND BLANC
Najbardziej ekscytujący kulinarny debiut roku. - „SUNDAY TELEGRAPH STELLA”
Wspaniała, pasjonująca, po prostu wybitna. - „MAIL ON SUNDAY”


Ta mniej więcej można podsumować książkę "Persiana" autorstwa Sabriny Ghayour. To prawdziwy pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników.


Większości z nas kuchnia bliskowschodnia kojarzy się wyłącznie z kebabem, hummusem i może tadżinem. Tymczasem to kuchnia tysiąca i jednej nocy, kuchnia niezliczonych przepisów, smaków, kombinacji, a każdy miło łechce podniebienie. I tak też jest ta książka.



"Persiana" zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.



Znajdziemy w niej szeroki wachlarz przepisów, od kuchni Bałkanów po głęboki Bliski Wschód. To kuchnia śródziemnomorska, arabska, żydowska, egipska. To mieszanina kultury, tradycyjności i nowoczesności.  


Sabrina to samouk kulinarny, ale jednocześnie już znana osoba w kuchennym świecie,na wyspach,ponieważ uczy kuchni perskiej i innych bliskowschodnich tradycji kulinarnych, gotuje u boku najlepszych i najbardziej znanych kucharzy, propaguje swoją kuchnie w mediach, często będąc gościem programów tv.


Sama książka ma twarda oprawę, w środku znajdziecie piękne i apetyczne zdjęcia sprawiają  że ma się ochotę iść do kuchni i zacząć gotować. W książce znajdziecie szereg przepisów od przystawek, przez zupy, dania główne z dodatkami, sałatki aż po desery. A potem zapragniecie wsiąść w najbliższy samolot lub latający dywan i znaleźć się w Persji.


"Persiana" tę książkę warto mieć w swojej biblioteczce.
  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger