sobota, 4 listopada 2017

Kurczak w orzechowym sosie

Dzisiaj szybka chińszczyzna. To danie pojawiło sie na blogu kilka lat temu ale wtedy z gotowym sosem orzechowym, dzisiaj przedstawiam wam go w nowej odsłonie, bo z domowym sosem orzechowym zapraszam.




Kurczak z orzechowym sosem curry
  • 2 piersi z kurczaka 
  • płaska łyżka curry
  • łyżeczka kuminu
  • papryczka chilli
  • 1/2 szkl. domowego sosu orzechowego 
  • łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • ząbek czosnku posiekany
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • duza papryka czerwona
  • limonka
  • łyżka oleju sezamowego
  • 100-150 g ugotowanego ryżu

Piersi posypałam solą i pieprzem i upiekłam na grillu elektrycznym. Następnie pokroilam na niewielkie kawałki. 
W miseczce wymieszałam curry, kumin, sos orzechowy, drobno posiekaną chilli, wodę i cukier. 
W woku rozgrzałam olej, włożyłam pokrojoną w paski paprykę, drobno posiekaną cebule ze szczypiorem, czosnek, imbi i smażyłam razem 2 min. Dodałam kurczaka, sos z miseczki wymieszałam razem, smażyłam kolejne 2 minuty. Dodalam ugotowany ryż. W trakcie skropiłam olejem sezamowym, doprawiłam sosem sojowym i sokiem z limonki. Jesli potrawa wydaje sie wam za sucha wystarczy dolać do niej trochę wody i podgrzać. 

Sos orzechowy
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego z orzeszkami
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonego chilli 


Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, i przyprawy. Wymieszać, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Podawać do dań azjatyckich, mięsa, makaronu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz