piątek, 20 października 2017

Sos orzechowy

Domowy sos orzechowy, idealny do dań azjatyckich. ja podaje go do mięsa, jako element dań z makaronem. Pasuje do szaszłyków. Można go jeść też z warzywami, jak lubicie. Polecam. 

sos, orzechy, mleczko kokosowe, maslo orzechowe, bernika, kulinarny pamietnik

Sos orzechowy
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego z orzeszkami
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mielonego chilli 



Do garnuszka wlać mleko kokosowe, dodać masło orzechowe, sok z limonki, sos sojowy, i przyprawy. Wymieszać, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut). Podawać do dań azjatyckich, mięsa, makaronu.

sos, orzechy, mleczko kokosowe, maslo orzechowe, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz