poniedziałek, 9 października 2017

Kluski z fioletowych ziemniakow

Fioletowy ziemniak zwany ziemniakiem truflowym to coraz częściej nowość pojawiająca się na naszych stołach, nie tylko w restauracjach. Fioletowe ziemniaki uprawiane są głównie w Chile i Peru i stamtąd do nas zawitały. Najpopularniejsza to odmiana francuska Vitelotte (inaczej "chińskie trufle"), stara odmiana od wielu lat uprawiana jest we Francji, zwłaszcza w regionie Pikardii, obszarze położonym w północnej części kraju nad kanałem La Manche. Fioletowe ziemniaki to źródło wielu witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, bowiem zawierają małą ilość tłuszczu, a wręcz powstrzymują przybieranie na wadze. Tak więc jeśli tylko spotkacie je w sklepie to kupcie i zróbcie z nich coś pysznego.  Mój mąż zrobił z nich tradycyjne śląskie kluski. Wyszły niestety szare nie fioletowe, ale barwa ziemniaka pod wpływem obróbki termicznej blednie. A szkoda, mogłyby by być piękne.

kluski, gumiklyjzy, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik



Kluski z fioletowych ziemniaków
  • 1 kg fioletowych ziemniaków
  • jajko
  • sól (ok 1 płaskiej łyżeczki)
  • szczypta pieprzu
  • mąka ziemniaczana
  • woda do gotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ostudzone przepuścić przez maszynkę lub praskę do miski. Ziemniaki należy podzielić nożem na 4 części. Jedną część wyjąć, puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Włożyć z powrotem ziemniaki, wbić jajko i dodać sól, ciut pieprzu. Wyrobić na gładkie ciasto.
Odrywać niewielkie porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na desce. Trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem zrobić po środku każdej kluski małe wgłębienia.

kluski, gumiklyjzy, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik

Wrzucać je do osolonego wrzątku z odrobiną. Gotować ok 1 minuty od wypłynięcia. Te kluski są zdecydowanie bardziej delikatne i dłuższe gotowanie spowoduje ich rozpadnięcie.


kluski, gumiklyjzy, ziemniaki, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz