sobota, 14 października 2017

Grzyby smażone

Moja chyba ulubiona wersja grzybów, czyli najprostsza rzecz pod słońcem, grzyby smażone na patelni. Użyłam tego co mąż przyniósł z lasu, czyli podgrzybki, trochę borowików, kurki. Wszystko podsmażone na maśle, oprószone solą i pieprzem. Nic więcej nie trzeba a efekt jest pyszny. Klasyka.  

grzyby, kurki, borowiki, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik

Smażone grzyby
  • 350 -400 g grzybów leśnych (podgrzybki, kurki, borowiki)
  • 1-2 łyżki masła
  • 1-2 cebule 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • natka pietruszki


Grzyby dokładnie myjemy, czyścimy, osuszamy, następnie kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Patelnię rozgrzewamy, dajemy masło. Na rozgrzane masło wsypujemy grzyby i cebule. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez około 10 minut aż woda odparuje, a grzyby lekko się zarumienią. Gotowe posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z pieczywem albo jako dodatek do mięsa. Jeśli wbijemy do takich grzybów jajka będzie pyszna jajecznica.

grzyby, kurki, borowiki, kolacja, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz