niedziela, 15 października 2017

Ciasto Malakoff

Austriackie ciasto Malakoff. Pyszne połączenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów. Jest proste, łatwe w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, skomplikowanych składników i urządzeń. Jeden wieczór i mamy super ciasto na każdą okazję.

ciasto, malakoff, bernika, deser, biszkopt, kulinarny pamietnik

Ciasto Malakoff
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
masa:
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego lub wiśniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g prażonych płatków migdałowych
  • dodałam jeszcze 2 łyżki soku z cytryny
  • płatki migdałowe 



Wymieszać składniki ponczu. Formę (u mnie 21x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać biszkopty, nasączyć połową ponczu. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
Budyń ugotować z mlekiem i cukrem. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu, na koniec dodać sok z cytryny.
W garnuszku podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Następnie wyłożyć warstwę kremu, posypać częścią płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, nasączyć ponczem, nałożyć dżem, przykryć drugą częścią kremu. Wierzch posypać płatkami, skropić kleksami dżemu. Wstawić do lodówki.

ciasto, malakoff, bernika, deser, biszkopt, kulinarny pamietnik

ciasto, malakoff, bernika, deser, biszkopt, kulinarny pamietnik

1 komentarz:

  1. Musi pięknie pachnąć, ojejo <3 Już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń