piątek, 11 sierpnia 2017

Łosoś w śmietanie z jarmużem i makaronem

Przepis na szybki, pyszny i zdrowy obiad bo w łososiem - najlepszym nośnikiem kwasów omega. Wystarczy połączyć makaron, łososia, śmietanę, coś zielonego i mamy obiad pierwsza klasa, nie tylko na piątek ale również na wyjątkową kolację. Zapraszam.

losos, makaron, obiad, ryba, jarmuz, smietana,

Łosoś w śmietanie z jarmużem i makaronem 

  • 250 g ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)
  • ok 300 g filetu z łososia obranego ze skóry i ości
  • 300 ml śmietany 12%
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść jarmużu (wg uznania)
  • pieprz świeżo mielony 
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ser twardy np parmezan


Łososia pokroić w małe kawałki i posolić. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć  posiekany  czosnek i cebulę, dodać jarmuż, poczekać aż zmniejszy swoja objętość, następnie dodać kawałki łososia, delikatnie usmażyć. Na sam koniec wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, dusić przez 3-4 minuty.

W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Makaron włożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Danie na talerzach posypać startym serem.


losos, makaron, obiad, ryba, jarmuz, smietana,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz