Domowy gyros w tortilli

Domowy fast food w 15 minut, no może 30? Tak to możliwe. W dodatku zdrowy, bo bez gotowych mieszanek przyprawowych czy dań z torebki, który można zrobić w domu, w wersji zdrowszej, light niż to co zazwyczaj kupuje się w przydrożnych budkach. A taki posiłek w domu własnoręcznie wykonany jest równie szybki, łatwy i o wiele smaczniejszy. Mieszankę przypraw możecie wykorzystać później do różnych innych dań, marynowania mięsa, nie tylko piersi ale także wieprzowiny, do gulaszu czy mięsa na grilla. Polecam.

gyros, kurczak, piers z kurczaka, bernika, tortilla, kulinarny pamietnik

Domowy gyros w tortilli
  • 2 piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • dodatki
  • placki tortilla
  • sos jogurtowy
przyprawa gyros (na 2 piersi):
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki mięty
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy (utłuczona w moździerzu)
  • szczypta soli (ok 1/3 do 1/2 łyżeczki)
dodatki:
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • papryka czerwona lub zielona
  • cebula dymka
  • ogórki konserwowe (domowe)
  • ogórek zielony
sos jogurtowy:
  • 250 ml jogurtu (najlepiej gęsty, który się nie rozpłynie)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz


Składniki na przyprawę dokładnie ze sobą wymieszać.
Sos. W miseczce wymieszać jogurt z przyciśniętym czosnkiem, musztardą, natką pietruszki. Dodać pieprz do smaku, kurkumę, kumin. Wymieszać. Odstawić.
Dodatki: sałatę porwać na kawałki, pomidory pokroić w kostkę, paprykę pokroić w paski, ogórka w plasterki, dymkę posiekać.
Piersi kurczaka pokroić w paski. Wymieszać dokładnie z przyprawą gyros i łyżeczka oleju sezamowego (jeśli nie macie można pominąć ten składnik). Odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, ale jeśli macie mało czasu to można także usmażyć od razu na oleju.
Tortille podgrzać na patelni lub w grillu przez 1-2 minuty. Całą tortille posmarować sosem, z brzegu ułożyć mięso, warzywa, polać sosem, dokładnie zawinąć i ponownie włożyć do grilla lub na patelnię, żeby tortilla się podgrzała i była lekko chrupka.


gyros, kurczak, piers z kurczaka, bernika, tortilla, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger