piątek, 30 czerwca 2017

Mini deserek z malinami

Co zrobić gdy zostanie nam po upieczeniu ciasta porcja biszkoptu albo gdy chcieliśmy upiec ale wyszedł nam zakalec, no ewidentnie coś się nie udało? Można go wykorzystać do przygotowania szybkie deseru z owocami. Ja wykorzystałam do tego mrożone maliny Poltino, galaretkę i śmietanę. Wyszedł mały, elegancki deserek, który zaspokoił naszą chęć zjedzenia czegoś słodkiego.  

maliny, poltino, deser, krem, bernika, kulinarny pamietnik


Mini deserek z malinami
  • 300 g maliny np mrożone Poltino 
  • kawałki biszkoptu lub biszkopciki
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 szt galaretka malinowa
  • płatki migdałowe



Biszkopt połamać na małe kawałki. Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody, która jest wskazana na opisie torebki. Gdy galaretka trochę ostygnie wrzucić do niej zmrożone maliny, wymieszać. Galaretka szybko zacznie tężeć, w tym czasie 2-3 razy przemieszać, tak żeby nie była całkiem gładka. Śmietanę ubić na sztywno, a płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.  
W małych pojemniczkach szklanych lub pucharkach ułożyć na dnie porcje biszkoptu, na to porcję galaretki z malinami, na to część śmietany, znowu trochę galaretki z malinami i trochę śmietany. Udekorować wierzch malinami i płatkami migdałowymi.  

maliny, poltino, deser, krem, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Mi nigdy nic nie zostaje, dzieciaki pożerają wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szczęściara ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis - sprawdzony przedwczoraj ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje i ciesze się ze smakowało. pozdrawiam.

      Usuń