poniedziałek, 5 czerwca 2017

Kanapka grillowana z szarpanym indykiem

Uwielbiamy pulled pork, czyli długo gotowaną w niskiej temperaturze wieprzowinę. Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka w wolnowarze i to mięso wykorzystać nie tylko do obiadu, a także do kanapek. Rwany, długo pieczony indyk niczym nie ustępuje wieprzowinie. Jest równie pyszny, ale za to zdrowszy, a pierś wbrew pozorom wcale nie okazała się za sucha. W wolnowarze mięso wyszło idealne. Polecam.


pulled pork, indyk, kanapka, grill, bernika, kulinarny pamietnik, wolnowar

Kanapka grillowana z szarpanym indykiem
  • pierś z indyka ok 1,30 kg
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta ostrej papryki lub chilli lub pieprzu cayenne
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie 2 łyżki sosu barbecue (jeśli mamy)
dodatki:
  • korniszony
  • buraki marynowane (domowe)


W naczyniu (najlepiej w wolnowarze), w którym będziemy piec mięso wymieszać razem z przeciśniętym czosnkiem wszystkie składniki marynaty (można użyć innych, ulubionych składników do marynaty). Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do przypraw, dokładnie obtoczyć w nich mięso. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnego dnia lub wieczorem rozgrzać piekarnik do 100-120 st. Wstawić naczynie z mięsem. Piec przez 6-7 godzin. W przypadku wolnowaru nastawić wolnowar na LOW na noc na 8 h.
Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę pod przykryciem, by odpoczęło. Jeśli się wytworzy dużo sosu to go najpierw przelać do miseczki. Następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna i wlać tyle sosu by nie było suche.
Kanapki np ciabatty włożyć do grilla i podpiec. Na dolną część włożyć porcje mięsa, na to buraki i pokrojone korniszony. Można użyć innych ulubionych dodatków. Przykryć górną częścią bułki. Smacznego.

pulled pork, indyk, kanapka, grill, bernika, kulinarny pamietnik, wolnowar

pulled pork, indyk, kanapka, grill, bernika, kulinarny pamietnik, wolnowar






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz