wtorek, 16 maja 2017

Wątróbka drobiowa w pomidorach

Dzisiaj obiad szybki, lekki i przyjemny dla wielbicieli wątróbki, a w dodatku dietetyczny. Wystarczy dosłownie kilka składników, które najczęściej mamy w domu by powstało fajne danie. Wątróbka, pomidory, papryka i gotowe. Można? Można. Zapraszam po przepis.

watrobka, drob, drobiowa, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, dieta

Wątróbka drobiowa w pomidorach
  • 400 g wątróbki drobiowej 
  • mleko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki czerwonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • papryka czerwona
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • puszka pomidorów krojonych
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony



Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Paprykę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, wycinając żyłki, skrzepy. Zalać na pół godziny mlekiem. Następnie opłukać, odsączyć.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać wątróbkę, smażyć ok. 3 minuty mieszając, żeby się przyrumieniła z każdej strony. Posypać solą i pieprzem, dodać zioła i przyprawy, podlać bulionem i przykryć. Dusić ok 5 minut. Następnie dodać paprykę, puszkę pomidorów, wymieszać, dusić ok 5-7 minut, tak aby papryka lekko zmiękła, wątróbka nie była surowa i przeszła smakiem przypraw. Jeśli sos zbytnio wyparuje wystarczy podlać jeszcze trochę bulionem lub wodą. Gotowe danie przyprawić np pieprzem i posypać natką.

watrobka, drob, drobiowa, pomidory, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, dieta

2 komentarze: