czwartek, 11 maja 2017

Gulasz z dzika z wolnowaru

Robiłam ostatnio porządek w mojej zamrażarce chcąc się pozbyć zalegających zapasów mięsa i odkryłam że mam zamrożone mięso z dzika na gulasz, o którym zapomniałem. A że pogoda nas nie rozpieszcza i bliżej nam nadal do ciężkich, gorących dań niż lekkich i wiosennych postanowiłam przygotować na obiad gulasz z dzika szybko i bezboleśnie czyli z wolnowaru Wszystko praktycznie zrobiło się samo. A gulasz wyszedł pyszny, delikatny, konkretny obiad jak z najlepszej leśniczówki.

wolnowar, dzik, dziczyzna, gulasz, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Gulasz z dzika z wolnowaru
  • 600 g mięsa z dzika 
  • cebula 
  • ½ szklanki bulionu wołowego 
  • 350 g pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • śmietana kwaśna
  • ryż
marynata:
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 125 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz świeżo mielony 
  • szczypta soli
  • 3 ziela angielskie
  • 2 ziarna jałowca
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka cząbru 


Mięso dokładnie umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki o wielkości 1,5-2 cm. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać musztardę, olej, wino, miód, pieprz, rozgniecione ziarna ziela angielskiego i jałowca, sól, rozkruszony liść laurowy i cząber. Mięso włożyć do misy od wolnowaru, zalać marynatą i odstawić na dobę do lodówki. Kilka razy je odwrócić w trakcie marynowania.
Cebulę pokroić na kostkę, czosnek obrać pokroić na kawałki. Warzywa dodać do mięsa w marynacie, wymieszać, dołożyć gałązki tymianku, wlać bulion, przykryć i ustawić wolnowar na LOW na 8 h.
Pieczarki pokroić na ćwiartki, ogórki na kostkę i wszystko dodać do wolnowaru w 6 godzinie gotowania. Wymieszać.
Gotowe mięso i grzyby wyłowić, do sou wmieszać koncentrat pomidorowy, sos przelać do garnuszka, podgrzać. W niewielkiej ilości zimnej wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do sosu. Chwilę gotować na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje. Do gotowego sosu włożyć mięso.
Osobno ugotować na sypko ryż. Gulasz podać z ryżem, posypany natką i okraszony kleksem kwaśnej śmietany.

wolnowar, dzik, dziczyzna, gulasz, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze: