Ptysie z kremowym tuńczykiem i groszkiem

Czy jedliście już ptysie z wytrawnym nadzieniem? A może chcielibyście w Wielkanoc zaskoczyć swoją rodzinę lub gości nietypową przekąską na wielkanocnym stole? Jeśli tak to to danie jest dla was idealne. Zapraszam na szybkie ptysie z nadzieniem z tuńczyka. Łatwe, apetyczne i smaczne.

ptys, groszek, tynczyk, galeo, wielkanoc, ptysie, profiterole, bernika, kulinarny pamietnik

Ptysie z kremowym tuńczykiem i groszkiem
ciasto:
  • 250 ml wody
  • 60 g masła
  • sól szczypta
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
nadzienie:
  • 1/2 puszki tuńczyka w oleju 
  • 3-4 łyżki serka kremowego śmietankowego  
  • 2 korniszony
  • łyżeczka musztardy Dijon 
  • 3 łyżki groszku mrożonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta soli himalajskiej



Przygotować ciasto: 250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszać tak długo, aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbijać po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, wymieszać z serkiem.  Dodać musztardę, czosnek, pieprz, sol, natkę pietruszki. Korniszony drobno pokroić dodać do masy. Groszek ugotować w osolonej wodzie (lub bulionie). Część groszku wymieszać z masą rozgniatając go, a część ziaren dołożyć do masy w całości, ostrożnie mieszając.
Ptysie przekroić na połówki, do środka nałożyć porcje masy, przykryć drugą połową ptysia.

ptys, groszek, tynczyk, galeo, wielkanoc, ptysie, profiterole, bernika, kulinarny pamietnik

ptys, groszek, tynczyk, galeo, wielkanoc, ptysie, profiterole, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Super pomysł. Może pomine groszek ale resztę chętnie wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger