Zupa ogonowa

Ta zupa chodziła za mną przez ostatnich kilka tygodni, odkąd zobaczyłam że w naszym sklepie pojawiły się ogony. Nigdy ich co prawda nie kupowałam, nie gotowałam, ani nie zrobiłam, a tym bardziej zupy ogonowej. Jednak jej smak znam z dzieciństwa i bardzo chciałam sobie go znowu przypomnieć. Dlatego wzięłam byka za rogi i korzystając z tego przepisu zrobiłam swoją zupę. Bałam się, że rodzina nie będzie jadła jak usłyszy że to jest na ogonach, a tymczasem spałaszowali dosłownie wszystko i czekają kiedy ją znowu zrobię. Tak więc polecam wracanie do dań z dzieciństwa i takich zapomnianych zup jak ogonowa.  

ogony, bernika, zupa, zupa ogonowa, obiad, kulinarny pamietnik


Zupa ogonowa
  • 2-3 ogony wieprzowe
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1-2 łyżki chrzanu (wg smaku)
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • natka pietruszki 




Ogony umyć, oczyścić, zalać zimną wodą. Dodać por, obrane marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie. Posolić i gotować na wolnym ogniu wywar (ja gotowałam 2h). Następnie wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok. Mięso obrać z ogonów.
Cebule pokroić w niewielką kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać majeranek i czerwoną paprykę. Przesmażyć, uważając, żeby papryka się nie przypaliła. Wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, smażyć razem przez minutę. Całość przelać do wywaru. Dodać pokrojoną marchewkę, obrane mięso z ogonów, cząber, chrzan do smaku. Doprawić sola i pieprzem, gotować około 30 minut. Wlać porcje na talerze, posypać natką pietruszki.  

ogony, bernika, zupa, zupa ogonowa, obiad, kulinarny pamietnik

ogony, bernika, zupa, zupa ogonowa, obiad, kulinarny pamietnik



2 komentarze:

  1. bardzo lubię tą zupę ale nigdy sama jej nie robiłam. zachęciłaś mnie ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger