piątek, 31 marca 2017

Wątróbka z indyka z serowym hummusem i balsamico

Co powiecie na danie eleganckie, ale proste ze względu na składniki? Na wątróbka indyczą w codziennym wydaniu? Elegancko podana z fajnymi warzywami (które udało mi się ostatnio dostać) może być super wykwintnym daniem. Sama wątróbka delikatna, połączona z aromatycznym hummusem, przełamana kwaskowatym smakiem balsamicznego sosu to nader wyjątkowe i fajne połączenie. Spróbujcie koniecznie.  

indyk, watrobka, hummus, wino, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

Wątróbka z indyka z serowym hummusem i balsamico

hummus:
  • 1 puszka ciecierzycy około 200 g netto
  • 1-2 łyżeczki z cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka czarnuszki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki serka kremowego Apetina grillowana papryka i oliwki
pozostałe:
  • 200 g wątróbki z indyka
  • olej rzepakowy
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 g groszku cukrowego
  • rzodkiew - u mnie arbuzowa 
  • burak chioggia
  • pędy groszku lub kiełki
  • listki szczawiku krwistego
  • ocet balsamiczny żurawinowy
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Ciecierzycę dokładnie odsączyć na sicie, wsypać do miski (pojemnika) od malaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy z ciecierzycy i zmiksować na pastę. Dodać sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, olej sezamowy lub oliwę, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, trochę papryki ostrej oraz kumin (kmin rzymski). Zmiksować. Aby uzyskać odpowiednio gładką konsystencję można jeszcze dodać wg uznania  zalewę z ciecierzycy. Na koniec do pasty dodać serek Apetina oraz czarnuszkę. Całość wymieszać. Odstawić.

Rzodkiew i buraka pokroić na cieniutkie plastry. Można je delikatnie podsmażyć, ale ja wolę takie świeże chrupkie.

Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki (takie większe). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć wątróbkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć. Podlać winem, smażyć aż wino odparuje. Dodać łyżkę octu balsamicznego z żurawiną. Wymieszać. Przykryć żeby nie wystygła.

Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć groszek cukrowy, oprószyć szczyptą soli i pieprzu i szybko go podrumienić.  

Na talerzu ułożyć porcję surowego hummusu, na to kawałki wątróbki, pomiędzy groszek cukrowy, listki szczawiku i plasterki rzodkiewek. Całość udekorować kiełkami lub pędami groszku. Można skropić delikatnie octem balsamicznym.

indyk, watrobka, hummus, wino, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

indyk, watrobka, hummus, wino, apetina, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz