środa, 8 marca 2017

Torcik ksiecia regenta - 8 Marca

Kochane kobiety z okazji naszego święta życzę wam wytrwałości, mądrości, cierpliwości, wiary w siebie, godności, szacunku od mężczyzn, by nikt nam nie mówił ze jesteśmy słabsze, głupsze i nadajemy się tylko do bycia ozdobą mężczyzn. Jesteśmy zdecydowanie silniejsze niż im się wydaje. Jesteśmy wspaniałe i zawsze mamy rację. I z tej okazji niezależnie czy dzisiejszy dzień spędzacie w pracy, w domu czy ubrane na czarno na manifestacji, proteście przeciwko łamaniu praw kobiet życzę wam wspaniałego dnia. A na osłodę torcik - mini torcik księcia regenta.

tort, torcik, ksiecia regenta, czekolada, biszkopt, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Torcik Księcia Regenta

biszkopt:
  • 150 g cukru
  • 7 jajek
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej tortowej
krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady min 70%
  • 250 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • łyżka cukru
  • 30 ml rumu
  • 25 g masła
polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej (min 70%)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka masła



Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy 150 g cukru, cukier waniliowy i sól. Ubijamy aż masa będzie szklista. Żółtka ucieramy z 70g cukru na puszystą białą masę. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie całość mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i ponownie całość mieszamy.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy zamkniętą obręcz z tortownicy o średnicy 26 cm. Do obręczy nakładamy trochę masy, którą cienko rozsmarowujemy po całej powierzchni, tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik.) W ten sposób przygotowujemy 7 krążków. Każdy krążek pieczemy przez ok 8 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Upieczone placki powinny być jasne i ewentualnie przyrumienione na bokach. Ja użyłam małych tortownic i upiekłam małe krążki, by powstały mini torciki.

Przygotowujemy krem: Odlewamy 10 łyżek mleka i mieszamy z budyniem oraz łyżką cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy rozrobiony budyń z cukrem. Wstawiamy ponownie na palnik i na niewielkim ogniu stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego budyniu wkładamy posiekaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Uzyskaną masę studzimy. Miękkie masła ucieramy mikserem przez kilka minut aż będzie puszyste. Następnie dalej miksując, stopniowo dodajemy chłodny budyń oraz rum.

Składanie tortu: Placki cienko smarujemy kremem maślanym, kładąc jeden na drugi, przekładając je kremem. Pozostała masą smarujemy wierzch i boki ciasta. Tort odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

Przygotowujemy polewę: Miseczkę z czekoladą stawiamy na rondelku z gotującą się wodą (na parze), dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i wszystko się ładnie połączy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia, by polewa trochę zgęstniała. Rozprowadzamy na torcie polewę, wygładzamy dokładnie powierzchnie. Dekorujemy wierzch wg uznania.
Tort ponownie wstawiamy do lodówki na min 1 godzinę.

tort, torcik, ksiecia regenta, czekolada, biszkopt, deser, bernika, kulinarny pamietnik

tort, torcik, ksiecia regenta, czekolada, biszkopt, deser, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz: