środa, 15 marca 2017

Krem paprykowo-pomidorowy

Kochamy zupę pomidorową, prawda? Ale czy za każdym razem razem musi być taka sama? Przecież pomidorowych jest tyle ile gospodyń domowych, a każda kobieta ma swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie pyszna jak ta tradycyjna. Zapraszam na połączenie pomidorów i papryki w jednej kremowej zupie.


zupa, pomidory, papryka, krem pomidorowy, krem, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Krem paprykowo-pomidorowy
  • 2 duże czerwone papryki
  • 6 dużych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów krojonych pelati)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula 
  • papryczka chilli (albo łyżeczka pasty chilli)
  • 500 ml rosołu drobiowego lub warzywnego (lub mniej)
  • otarte oregano 
  • gałązki tymianku
  • liście bazylii 4 szt
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej



Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule, chilli i czosnek posiekać drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę i czosnek. Dodać papryki, chilli i pomidory. Przez 2-3 minuty razem smażyć, następnie wlać rosół, dodać otarte listki tymianku, oregano i posiekaną bazylię. Doprawić papryką słodką i pieprzem do smaku. Gotować na małym pod przykryciem ogniu około 10 minut. Całość zmiksować. Zupa ma być gęsta.

zupa, pomidory, papryka, krem pomidorowy, krem, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

zupa, pomidory, papryka, krem pomidorowy, krem, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupy kremy. Ten przepis jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń