poniedziałek, 13 lutego 2017

Zupa pomidorowa z krewetkami

Szybka zupa pomidorowa, gdy nie ma się za wiele składników w lodówce, a mamy ochotę zjeść coś nietypowego i ciekawego. Zapraszam na zupę pomidorową z użyciem kremu Poltino, z dodatkiem szpinaku i krewetek. Całość smaku dopełnia ocet balsamiczny. Mniam.  
poltino, pomidory, zupa, krem, bernika, krewetki, kulinarny pamietnik


Zupa pomidorowa z krewetkami
  • opakowanie zupy krem pomidorowy z bazylią Poltino
  • 100 g krewetek królewskich
  • puszka pomidorów krojonych 
  • 750 ml wywaru warzywnego lub drobiowego 
  • 2 kostki mrozonego szpianaku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub chilli
  • pieprz świeżo mielony
  • ocet balsamiczny np z żurawiną

W garnku podgrzać bulion. Włożyć do niego mrożone kosteczki zupy Poltino. Podgrzewać, aż wszystko się rozpuści i dokładnie połączy. Do zupy dodać puszkę pomidorów oraz kostki mrożonego szpinaku. Do smaku dodać zioła, paprykę lub chilli, pieprz i czosnek. Gotować aż szpinak się rozpuści. Następnie zupę zmiksować Na koniec do zupy włożyć krewetki (wcześniej rozmrożone), podgrzać razem przez około 3 minuty. Wyłożyć na talerze, polać delikatnie octem balsamicznym.  


poltino, pomidory, zupa, krem, bernika, krewetki, kulinarny pamietnik


poltino, pomidory, zupa, krem, bernika, krewetki, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz