Pulpety z fetą, szpinakiem w pomidorach

Prosty, szybki, pyszny i zdrowy obiad. Polecam pulpety ze szpinakiem i owczą fetą. Zwykłe, niezwykłe proste klopsiki z sosem pomidorowym to prosty sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Zamiast fety można użyć np ricotty. W wersji mniej dietetycznej np mozzarelli. Polecam.

mieso mielone, wolowina, szpinak, feta, pulpety, klopsiki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik


Pulpety z fetą, szpinakiem w pomidorach
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • jajko
  • mała cebula lub szalotka
  • 40 g świeżego szpinaku lub 3 kostki mrożonego
  • 100 g fety bałkańskiej (owcza lub owcza z kozią)
  • 2 łyżki otrębów lub płatków owsianych
  • szczypta cząbru
  • natka pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina czosnku granulowanego 
  • olej rzepakowy
sos:
  • cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1-2 łyżki koncentratu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cząbru


Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. Mięso połączyć z cebula, jajkiem, otrębami, natką, do smaku dodać sól i pieprz, cząber. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak, podsmażyć. Jeśli jest świeży to smażyć do chwili aż zmniejszy swoją objętość, jeśli mrożony to do momentu aż się rozmrozi. Doprawić do smaku gałką, czosnkiem, odrobiną pieprzu. Na koniec wmieszać do szpinaku pokruszona fetę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Brać niewielkie porcje mięsa, rozpłaszczyć je na dłoni, do środka kłaść po porcji szpinaku z fetą. Nadzienie zamknąć dokładnie otaczając mięsem formując niewielkie kulki. Jeśli zostanie nam nadzienie to zostawić je, bo można je dodać do sosu.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć na nim pulpety. Gotowe zdjąć z patelni.
Cebulę drobno posiekać, dodać na patelnię po smażeniu pulpetów, zrumienić, wlać pomidory, dodać koncentrat, doprawić pieprzem, oregano, cząbrem, opcjonalnie ostrą papryką. Dusić przez kilka minut. Następnie dodać resztę nadzienia, jeśli nam zostało, wymieszać. Do sosu włożyć obsmażone kulki i razem dusić przez kilka minut. Podać z ryżem, kaszą albo makaronem. Smacznego.

mieso mielone, wolowina, szpinak, feta, pulpety, klopsiki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik

mieso mielone, wolowina, szpinak, feta, pulpety, klopsiki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Przepis wypróbowałem, wyszło bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 50 g czy raczej 500 g mięsa mielonego wołowego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ze 500 , już poprawiam. dziękuję za zauważanie pomyłki.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger