środa, 18 stycznia 2017

Zupa tom kha z krewetkami i groszkiem

Zastanawiałam się ostatnio co zrobić na obiad biorąc pod uwagę co mam w lodówce, a lodówce było niewiele. Był mrożony groszek, krewetki, do tego pieczarki i jak zwykle egzotyczne dodatki. Dlatego postanowiłam zrobić tajską zupę tom kha z krewetkami i z niecodziennym w tej zupie dodatkiem czyli groszkiem. Wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Polecam.

zupa, tom kha, krewetki, groszek, tajskie, bernika, kulinarny pamietnik

Zupa tom kha z krewetkami i groszkiem
  • 1 litr bulionu (można dać warzywny, ja miałam drobiowy)
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 liście limonki kafir
  • ok.2 cm korzenia świeżego galangalu
  • łyżeczka tajskiej pasty chili
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 szalotki
  • szklanka groszku mrożonego
  • 150 g pieczarek
  • 200 g krewetek
  • sok z połowy limonki
  • do smaku cukier trzcinowy
  • sól do smaku
  • natka pietruszki lub kolendra



Ugotowany wcześniej bulion, przecedzony podgrzać w dużym garnku. Szalotki posiekać. Galangal obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na plasterki.
Do bulionu dodać mleczko kokosowe, szalotki, trawę cytrynową, galangal, liście limonki kafir, kolendrę, pastę chili. Gotować 15 minut. Następnie dodać groszek, gotować razem 5 minut. Z zupy wyjąć liście limonki, galangal, trawę cytrynową. Można tez odłożyć trochę groszku, który potem dodamy ponownie do zupy ale w całości. Zupę zmiksować. Do gładkiej zupy ponownie włożyć odłożony groszek, dodać pieczarki, obrane krewetki, sos rybny. Całość doprawić do smaku sokiem z limonki i cukrem trzcinowym. Gotować 5-7 minut. Posypać posiekaną natką lub kolendrą.

zupa, tom kha, krewetki, groszek, tajskie, bernika, kulinarny pamietnik

zupa, tom kha, krewetki, groszek, tajskie, bernika, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, sama zamierzam w niedługim odstępie czasu zrobić podobna zupę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuje i polecam, jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń