poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zupa fajita z wolnowaru

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe z wolnowaru. Co powiecie na meksykańską fajite w formie zupy? to pyszne rozgrzewające danie, łatwe do przyrządzenia, szczególnie ze robi się samo w wolnowarze przez 6 godzin. Cały nasz trud to posiekanie warzyw, przyprawienie zupy. Proste? Oczywiście. Dzięki wolnowarowi zupa ma wyjątkowy smak, warzywa nadal po 6 h są lekko chrupkie, mięso miękkie i soczyste. Polecam.

wolnowar, fajita, zupa, kurczak, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, wolne gotowanie


Zupa fajita z wolnowaru
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 l szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mała papryczka chilli lub 1/2 łyżeczki pasty z chilli (wg smaku)
  • puszka kukurydzy
  • 1 łyżka chilli w proszku lub 1/4 pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
dodatkowo:
  • awokado
  • natka pietruszki lub kolendra
  • starty ser
  • chipsy nachos

Papryki pokroić na kawałki, cebule i czosnek poszatkować. Wszystkie składniki (oprócz kukurydzy) umieścić w wolnowarze, zalać bulionem, dodać przyprawy, ustawić wolne gotowanie na 6 godzin. Udka z kurczaka po tym czasie powinny się prawie rozpadać. Następnie wyjąć je z zupy i oddzielić mięso od kości. Mięso porwać na strzępy i dodać ponownie do zupy razem z odsączoną kukurydze. Całość do smaku doprawić pieprzem, solą, jeśli jest za mało ostre można dodać tabasco lub chilli. Jeśli zupa jest zbyt gęsta wystarczy dolać trochę wody. 
Porcje zupy na talerzu podać z plasterkami awokado, chipsami tortilla - nachos, posypane startym serem, natką lub kolendrą.


wolnowar, fajita, zupa, kurczak, bernika, obiad, kulinarny pamietnik, wolne gotowanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz