Nachos grande

Sylwester minął.. zapewne wybawiliście się na szalonych zabawach, więc teraz czas na kolejne, tym razem karnawałowe zabawy, spotkania, imprezy i prywatki. Jak szaleć to szaleć, żyje się przecież tylko raz. Dlatego dzisiaj propozycja na karnawałową, imprezową przekąskę. Nachosy zapiekane z serem i podane z guacamole i salsą pomidorową. Mówię wam wypas.


nachos, nachos grande, przekaska, sylwester, chipsy, karnawal, bernika, guacamole, kulinarny pamietnik


Nachos grande
  • paczka ok 150 g gotowych chipsów typu nachos
  • pasta guacamole
  • salsa pomidorowa
  • 50 g sera
  • opcjonalnie 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

Nachosy układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kładziemy pomidorową salsę, całość posypujemy startym serem (ja ułożyłam ser pod salsę). Zapiekamy przez ok. 20 min. w temp. ok. 180 stopni. aż ser się roztopi. Po upieczeniu na wierzch wykładamy guacamole i kwaśną śmietanę.

Guacamole
  • awokado
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili, sól do smaku

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę.  Miąższ rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem z limonki, czosnkiem drobno pokrojonym, solą, pieprzem, łyżeczką oliwy z oliwek, kawałkiem chilli i drobno posiekaną cebulą. Mieszamy.

Salsa pomidorowa
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kawałek papryczki ostrej (np jalapeno)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz do smaku


Pomidory kroimy na drobne kawałki. Paprykę (oczyszczoną z pestek) i czosnek, bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier i sok z limonki. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

nachos, nachos grande, przekaska, sylwester, chipsy, karnawal, bernika, guacamole, kulinarny pamietnik

nachos, nachos grande, przekaska, sylwester, chipsy, karnawal, bernika, guacamole, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger