poniedziałek, 28 listopada 2016

Apfelstrudel

Strudel jabłkowy, czyli apfelstrudel to specjalność kuchni niemieckiej, szczególnie Austrii i innych terytoriów byłej austro-węgierskiej monarchii. To gorące ciasto z jabłkami. Farsz składa się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu, wszystko zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Prawdopodobnie sam strudel pochodzi z krajów arabskich i przywędrowała przez Egipt, Palestynę, Syrię do Turcji. Przepis przyszedł po zdobyciu Konstantynopola w 1453 i połączeniu z turecką baklavą ewoluował przez Bałkany do Wiednia. W czasach monarchii Dunaju strudel jabłkowy przyszedł z Węgier do Wiednia. Tak więc być w Wiedniu czy Niemczech i nie zjeść tego niebiańskiego ciasta to grzech. A poniższy przepis na apfestrudel znajdziecie w ostatnim wydaniu naszego magazynu śląskiej blogosfery kulinarnej Maszkety.

apfeslstrudel, jablka, ciasto, kuchnia niemiecka, bernika, kulinarny pamietnik, slodkie

sobota, 26 listopada 2016

Tort kukułka

Ostatnio zafascynowały mnie ciasta, torty udekorowane świeżymi kwiatami. Bałam się tego, ale bardzo chciałam zobaczyć jak faktycznie takie ciasto się prezentuje. Dlatego na swoje urodziny (jeszcze we wrześniu) postanowiłam udekorować właśnie świeżymi kwiatami. Jako przepisu do samego tortu użyłam ciasta kukułkowego, a wierzch udekorowałam świeżymi kwiatami w kolorach fioletu, dodając figi i czerwone winogrona. Jak dla mnie była to próba bardzo udana, tort prezentowa się pięknie, aczkolwiek jest kilka niedociągnięć które następnym razem poprawie. A w jak wam się podoba?

bernika, tort, ciasto, kukulka, urodziny, deser, kulinarny pamietnik, czekolada

środa, 23 listopada 2016

Czerwona kapusta w mleczku kokosowym

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam.



kapusta, czerwona kapusta, mleczko kokosowe, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

poniedziałek, 21 listopada 2016

Magiczne ciasto

Znacie to ciasto? Jego nazwa jest dość zagadkowa, bo co to znaczy magiczne? Czyżby działała jakaś magia przy jego pieczeniu? Nie, to nie magia to raczej chemia. Ale że ja jestem z tego przedmiotu noga to wam tłumaczyć tego  nie będę bo i tak nie umiem, wystarczy ze powiem, że to ciasto mimo że składa się z trzech warstw jest pieczone jako jedno w całości, ale tylko chemiczna magia powoduje że wychodzą trzy warstwy. Góra jest biszkoptowa, lekka i puszysta, leciutko przypieczona, a środek, kremowy jak budyń w napoleonce. I co zaciekawieni? To zapraszam do pieczenia.

magic cake, ciasto, biszkopt, bernika, wypeeik, deser, magiczne ciasto, kulinarny pamietnik

niedziela, 20 listopada 2016

Kokosowe bułeczki

Te bułeczki są bombowe bo i bombowo rosną w piekarniku. Ich głównym składnikiem jest mleczko kokosowe, dzięki któremu są lekko słodkie, w środku przypominają nasze maślane bułeczki. Po upieczeniu z zewnątrz są chrupiące, potem wydają się, że są szybko twarde, ale po przekrojeniu w środku długo pozostają miękkie. Pasują zarówno do dodatków słodkich jak dżem czy nutella ale i wytrawnych jak wędliną. Są łatwe w przygotowaniu i na pewno Wam zasmakują. Tomek dzięki.

bulki, pieczywo, sniadanie, mleczko kokosowe, house of asia, bernika, kulinarny pamietnik, chleb

sobota, 19 listopada 2016

Curry szpinakowe z masłem orzechowym

Szpinak, indyk, masło orzechowe to wszystko w pysznym, pełnym smaków i aromatów curry. Właściwie potrzebne składniki zazwyczaj ma się w domu, więc nie powinniście mieć problemów z ich skompletowaniem. A taki obiad nie dość że rozgrzewa, to jesienią wprowadza w letni nastrój, zabierze Was na wędrówkę w egzotyczne kraje. Polecam. Szybko, pysznie.


curry, indyk, szpinak, maslo orzechowe, indie, bernika, kulinarny pamietnik

piątek, 18 listopada 2016

Cynamonki dyniowe

Za oknem kapryśna jesień. Raz zimno, raz ciepło, raz jest mróz, raz plucha. Co zrobić by tę jesień polubić, by ją chociaż trochę osłodzić? Może warto upiec sobie na pocieszeni pachnące drożdżówki? Mi jesień kojarzy się nieodłącznie z zapachem cynamonu i dynią, dlatego postanowiłam połączyć te smaki i upiec cynamonki z mąki tortowej Lubelli, do środka których dodałam puree z dyni. I co powiecie na takie połączenie? Czy takie bułeczki nie spowodują, że polubimy naszą polską, kapryśną jesień?

cynamonki, dynia, buleczki, drozdzowki, cynamon, bernika, kulinarny pamietnik, wypieki, dzieci, sniadanie


czwartek, 17 listopada 2016

Tajskie bananowe mule

Jesień, ponura, ponura, kapryśna, ostatnio deszczowa... dlatego niech przynajmniej w naszej kuchni zagości radość, słońce, smak, celebracja pysznych, zdrowych posiłków, podanych z czułością, dbałością. Takie właśnie są moje mule. Lekko słodkie, lekko pikantne, orientalne i pyszne. Przywodzą w pamięci wspomnienia egzotycznych wakacji. Zrobione z miłością dla najbliższych.

mule, malze, mleczko kokosowe, tajskie, obiad, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik

środa, 16 listopada 2016

Finał konkursu Blogerchef Warszaw Fusion Gastro Show

Jakoś ostatnio nie idzie mi z relacjami ze spotkań, warsztatów czy innych kulinarnych imprez, szczerze wam się przyznam że "mam tyły". Dlatego czas to nadrobić i zapraszam na relacje z finał u konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef, który odbył się 29.10.2016.


wtorek, 15 listopada 2016

Jesienna herbata

Idealna na jesienne słoty i długie zimowe wieczory. Rozgrzewająca herbata bogata w witaminę C, aromatyczna, o intensywnym zapachu i smaku. Kombinacji może być tak wiele ile tylko przyjdzie nam do głowy. Taka herbata sprawi, że jesienne wieczory przestaną być smutne, a chandra i przeziębienie zniknie jak za pomocą czarodziejskiej różdżki.

jesien, herbata,zima, imbir, pomarancza, napoj, bernika, kulinarny pamietnik

poniedziałek, 14 listopada 2016

Kasza jęczmienna w cydrze z kapustą kiszoną

Kasza zdecydowanie jest u nas zbyt rzadko, ale jak już jest to w naszej ulubionej formie, czyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam.

kasza, jeczmienna, kasza jeczmienna, obiad, cydr, bernika, kaszotto, kulinarny pamietnik

piątek, 11 listopada 2016

Jaglane kokosowo-bananowe pancakes

Wiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam do nich kaszy jaglanej firmy Lestello. Dodałam banany, mleczko kokosowe. Wyszło bez glutenu, lekko, zdrowo i pysznie.

kasza jaglana, lestello, sniadanie, placki, bez glutenu, tarczyca, pancakes, bernika, kulinarny pamietnik

środa, 9 listopada 2016

Joulutorttu - fińskie ciasteczka

Najprostsze i ekstra szybkie ciastka jakie można zrobić... Dla niezapowiedzianych gości jak znalazł. Zobaczyłam je na blogu u Issys, która zrobiła z nich kwiatuszki, u mnie zamiast róż są wiatraczki. Wystarczą 3 składniki - ciasto, powidła i cukier, a które bardzo często mamy w domu i już. Gotowe. Zdjęcie z 2010r.

Joulutorttu, ciastka, Finlandia, deser, ciasto francuskie, bernika, kulinarny pamietnik

poniedziałek, 7 listopada 2016

Potrawka cielęca z kuchni francuskiej

I znowu przepis sprzed lat... co pewnie widać po zdjęciach. Szperam ostatnio po moich archiwach w poszukiwaniu ciekawych przepisów i nadających się do publikacji jeszcze jako tako zdjęciach. Dzisiaj znalazłam dla Was potrawkę cielęcą i postanowiłam ja pokazać ze względu nie tylko na smak, ale jako ciekawostkę, klasykę z kuchni francuskiej godną uwagi. Może zechce ktoś ją zrobić, jeśli lubi cielęcinę. Przepis pochodzi z książki Encyklopedia sztuki kulinarnej "Kuchnia francuska I" z 1993. Robiłam ją pierwszy raz w 1997 i za każdym razem wychodzi pysznie, smakuje rewelacyjnie. Francuzi jednak wiedzą co dobre. Polecam.

potrawka, cielecina, obiad, kuchnia francucka, mieso, grzyby, bernika, kulinarny pamietnik


niedziela, 6 listopada 2016

Makaron soba z indykiem

Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim stylu to spróbujcie zrobić to szybkie danie Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Wystarczy makaron azjatycki np soba, mięso, w moim przypadku indyk i mieszanka chińska, u mnie bukiet chiński Poltino. Polecam.

poltino, makaron, soba, indyk, chinskie, chinska, warzywa, bernika, kulinarny pamietnik

sobota, 5 listopada 2016

Ciasto kukułka

Nie przepadam za robieniem ciast warstwowych, o wiele bardziej wolę robić proste, szybkie i nieskomplikowane ciasta jednowarstwowe, czyli wszystko wymieszać, coś tam ciepnąć do środka i tyle. Tym razem jednak z okazji swoich urodzin (miesiąc temu) postanowiłam zaszaleć i do pracy przygotowałam takie oto ciacho - kukułkę. Jest to wypadkowa kilku przepisów z netu i powiem wam że wcale nie było takie trudne, takie pracochłonne jak myślałam, a do tego okazało się przepyszne. Zapraszam.


ciasto, kukulka, deser, pieczemy, urodziny, bernika, kulinarny pamietnik, wypiek

piątek, 4 listopada 2016

Dammsugare - słodkie szwedzkie odkurzacze

Kocham szwedzkie kryminały i seriale, lubię wpadać do Ikei na zakupy, ich mięsne kuleczki kottbullar mogłabym jeść codziennie na obiad i mimo, że nigdy w Szwecji nie byłam myślę że spodobałby mi się ten kraj. Dlatego, gdy znalazłam w sieci kilka lat temu przepis na słodkości o intrygującej nazwie odkurzacze postanowiłam je zrobić natychmiast. Dzisiaj sięgam do mojego archiwum, by przypomnieć Wam wam jak zrobić te małe, szwedzkie słodkości, bez konieczności odwiedzenia Ikei, szczególnie jeśli się ma do niej spory kawałek. Zapraszam na Dammsgurae i przepraszam za jakość zdjęć, ale są z 2010r. Od tego czasu chyba się czego nauczyłam. Przepis znalazłam na blogu Palce lizać.

Dammsugare, szwedzkie, odkurzacz, slodycze, pieczenie, bernika, pandan, kulinarny pamietnik, deser

środa, 2 listopada 2016

Gryczotto z warzywami i kurczakiem

Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest idealna do komponowania w oparciu o nią potraw przy chorobie hashimoto, czy diecie bezglutenowej. Kasza gryczana jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego i aminokwasów. Poprawia pracę jelit i metabolizm, a także korzystnie wpływa na układ krążenia, czyli ta kasza to samo zdrowie. Zapraszam do przygotowania gryczotta z warzywami i kurczakiem (może być indyk). To proste, szybkie i zdrowe danie.

kasza gryczana, gryczotto, warzywa, kurczak, piersi, bez glutenu, hashimoto, bernika, kulinarny pamietnik