piątek, 28 października 2016

Zupa dyniowa z makaronem na Halloween

Już za kilka dni będzie amerykańskie święto Halloween. Jak wszystko co amerykańskie chętnie jest przez nas przyjmowane, tak więc wielu z was pewnie będzie straszyć, przebierać się czy wymuszać słodycze na sąsiadach. Wielu też się spotka na halloweenowym przyjęciach, na których nie może zabraknąć zupy z dyni z pajęczyną. Moja wersja dzisiaj dla Was to prosta zupa dyniowa z pomidorami, na lekko ostro, z cienkim makaronem Lubella i pajęczyną ze śmietany. Zupa łatwa, szybka i przyjemna w smaku.

halloween, zupa, dynia, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, makaron, lubella

środa, 26 października 2016

Ozorki w sosie śmietanowo-chrzanowym


Ozorki, nie każdy lubi, my akurat uwielbiamy większość podrobów i zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem postanowiłam przygotować je bardziej tradycyjnie czyli ozorki w sosie chrzanowym. Po po podaniu ich z puree ziemniaczanym wyszedł prosty i pyszny obiad. W dodatku to mało pracochłonne danie, zapewniam. Polecam. 

ozorki, bernika, wieprzowina, kulinarny pamietnik, obiad, chrzan

wtorek, 25 października 2016

Zapiekanka z makaronu, indyka z sosem enchilada

Dzisiaj w dniu 25 października jak co roku przypada Światowy Dzień Makaronu. Czy i wy go obchodzicie i gotujecie pyszny makaron, taki którego jeszcze nie jadła wasza rodzina? Ja własnie przygotowałam takie danie, to zapiekanka z makaronu łazanki z indykiem i z sosem enchilada. Dlaczego taka nazwa? Bo wykorzystałam przepis z zupy, którą wam pokazałam kilka dni. Wykorzystując dokładnie te same składanki przygotowałam całkiem nowe danie, tym razem główne danie obiadowe. Użyłam makaronu łazanki Lubella Classic, by pokazać że i on się sprawdza w zapiekankach. Można użyć płatów lazanii, jeśli macie, zresztą każdy makaron tutaj będzie dobry. Polecam do eksperymentowania. Smacznego.


zapiekanka, obiad, makaron, lazanki, enchilada, bernika , kulinarny pamietnik

poniedziałek, 24 października 2016

Indyk z kaszą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiaj propozycja na dietetyczny obiad, z ulubionym ostatnio przez nas mięsem czyli indykiem. Wykorzystam do niego mrożony szpinak, suszone pomidory i kaszę gryczaną firmy Lestello. Po dodaniu jogurtu zamiast śmietany danie jest lżejsze ale nadal smaczne, bo wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Uwierzcie mi na słowo. To do dzieła, jedzmy zdrowo, dużo kaszy. Ja wybrałam kaszę gryczaną, bo jest ona doskonałym dodatkiem do obiadu, zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B, jest źródłem magnezu i żelaza. Mogą ją jeść także osoby z alergią na gluten, a to ważne szczególnie przy np diecie u osób z tarczyca Hashimoto. 

indyk, szpinak, suszone pomidory, tarczyca, hashimoto, bez glutenu, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

piątek, 21 października 2016

czwartek, 20 października 2016

Rzymska sałata z piersią kurczaka

Ile wam z reguły zajmuje przygotowanie kolacji i nie mówię tu o kanapkach? Bo ja wczoraj zrobiłam sobie kolację ekspresową, całość zajęła mi dosłownie 10 minut. I co i było pysznie. Do tego klasycznie, prosto, zdrowo i kolorowo. Można? Można. Polecam te sałatę.

salata, salatka, piersi, kurczak, kolacja, grill, rzymska, bernika, kulinarny pamietnik

środa, 19 października 2016

Zupa biała enchilada z indykiem

Czy wiecie że październik jest miesiącem dań z makaronu? To właśnie 25 października czyli już wkrótce będziemy świętować Światowy Dzień Makaronu. W ogóle makaron jest mi bardzo bliski, bo jest chyba najczęściej wykorzystywanym przeze mnie produktem, zarówno w zupach jak i daniach głównych. Uwielbiamy makaron pod każdą postacią. A wy? Jeśli tak to przypadnie wam do gustu poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony z mlekiem, śmietaną, intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella, który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam.

zupa, enchilada, indyk, makaron, lubella, awokado, lazanki, bernika, kulinarny pamietnik

wtorek, 18 października 2016

Chrzanowy krem z białych warzyw

Czy zdarza się Wam nie mieć czasu na przygotowanie obiadu, a właściwie macie go może 15 minut a chcielibyście by Wasza rodzina zjadła coś dobrego, gorącego i sycącego? Ja wiem, nie jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino, są to mrożone, gotowe kremy z warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu zupy, który okazał się być nie taki straszny (kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda) postanowiłamwypróbować. Połączyłam ją z moim wywarem, dodałam warzyw, coś do smaku i wyszła naprawdę dobra zupa. A do tego ekspresowa. Więc może nie warto tak od razu mówić nie, dopóki się nie przekonamy że taki awaryjny gotowiec może się przydać?

krem, warzywa, poltino, mrozonka, zupa, bernika, kulinarny pamietnik

niedziela, 16 października 2016

Chleb niemiecki dyniowy

Z okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech chlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot. Prosty, pyszny chleb z dużą ilością pestek dyni. A że jednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam.

chleb, niemcy, dynia, pestki dyni, bernika, piekarnia, Kürbiskernbrot, kulinarny pamietnik,

sobota, 15 października 2016

Muffinki bananowe z m&ms

Stęskniliście się? Mam nadzieje.. potrzebowałam oddechu od bloga, wpisów, zdjęć.. ale już wróciłam i będę was znowu codziennie zapraszać do odwiedzin mojej kuchni. A zaczynam od muffinek przygotowanych przez moją córkę, jako prezentu na Dzień Chłopaka. Użyła mam-ów jako głównego składnika. Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Polecam.


muffinki, banan, m&ms, bernika, kulinarny pamietnik, deser, pieczenie, babeczki

środa, 12 października 2016

Recenzja książki "Strączki"

Z wielką przyjemnością chciałam Wam przedstawić nową, świetną książkę kulinarną „Strączki” autorstwa mojej koleżanki blogerki kulinarnej – Marii Banach – prowadzącej blog Gruszka z fartuszka

poniedziałek, 10 października 2016

Targi Warsaw Gastro Show i konkurs BlogerChef Fusion Gastro

Międzynarodowe Targi Warsaw Gastro Show to nowa inicjatywa targowa, dedykowana dla branży spożywczej, gastronomicznej oraz hotelarskiej. Ich ambicją jest stworzenie w Polsce największej areny, która stanie się biznesowym centrum prezentacji ofert producentów i dystrybutorów sprzętu oraz wyposażenia dedykowanego sektorowi HoReCa. Targi odbędą się w dniach 27-29.10.2016r w Nadarzynie k/Warszawy.

wtorek, 4 października 2016

Cytrynowy kurczak w niskiej temperaturze

Prosty i aromatyczny obiad. Kurczak pieczony w marynacie maślano- cytrynowej, z dodatkiem tymianku w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mega soczysty, kruchy i delikatny, a skórka chrupiąca. Rewelacyjny. Ale jest jeden minus... nie jest dla osób na diecie. Taki kurczak nie jest dietetyczny. Na szczęście...

kurczak, cytryna, obiad, drob, cytrynowy, maslany, bernika, kulinarny pamietnik