środa, 31 sierpnia 2016

Ptysiowy okrąg z owocami

Lato się jeszcze nie skończyło, nadal można cieszyć się smakiem owoców np malin, jeżyn czy borówek. Dlatego polecam przygotować proste, szybkie ciasto czyli dużego ptysia z nadzieniem ze śmietany i owoców. Ptysiowy okrąg zaskoczy gości, umili spotkanie z rodziną czy zaspokoi słodki głód. Owoce można wybrać dowolne, takie jakie akurat są w danym sezonie. Zapraszam.

ptys, deser, ciasto, jagody, owoce, ciasto ptysiowe, bernika, kulinarny pamietnik

wtorek, 30 sierpnia 2016

Tort makaronowy z kurkami

Koniec sierpnia to niestety znak że pomału kończy się lato. A że nie rozpieszczała nas pogoda w tym roku to tym bardziej żal tych kilku słonecznych dni. Ale to nie znaczy że w nasze menu od razu ma się wkraść jesień. Warto wykorzystać jeszcze dary lata by przygotować sobie pełen słońca, letnie pyszne danie np makaron z kurkami, tymiankiem i cytryną. A czy udało mi się zamknąć słońce na talerzu? Sprawdźcie sami. I wbrew pozorom to proste, szybkie danie i każdemu na pewno się uda. Do jego przygotowania wykorzystałam makaron spaghetti od Lubelli, bo idealnie nadaje się do tego typu zapiekanek.


makaron, lubella, spaghetti, kurki, grzyby, zapiekanka, tort, bernika, kulinarny pamietnik

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami

Na diecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam.

zupa, ryby, zupa rybna, krewetki, dorsz, dieta, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik

sobota, 27 sierpnia 2016

Angielskie pikle kanapkowe

Początek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą smaczniejsze. Zimą to nr 1. Polecam.

pikle, ogorki, przetwory, marynowanie, bernika, sloik, kulinarny pamietnik, ogorki konserwowe

czwartek, 25 sierpnia 2016

Lemoniada ogórkowa

Zapraszam po przerwie. Na koniec sierpnia wróciło lato, bo niestety większość lata była jak jesień. A my uwielbiamy upały, słońce ciepłe klimaty. Najlepsze co może być wtedy, to wybyć nad wodę albo na tarasie schłodzić się pyszną lemoniadą. Nasz ostatni przebój to lemoniada ogórkowa. Przyjemna, orzeźwiająca, idealna. Zapraszam.

lemoniada, napoj, piknik, grill, picie, ogorek, bernika, napoje, kulinarny pamietnik, mieta

środa, 10 sierpnia 2016

Restauracja Hotel Diament Spodek

W lipcu dzięki uprzejmości Restauracji Hotelu Diament Spodek mogliśmy przetestować jej menu, szczególnie że jest to nowa restauracja na tyłach Spodka, chyba dawna Olimpijska. Restauracja przy epnym talyrzu z kosmosu.


piątek, 5 sierpnia 2016

Klopsiki z batatów i pstrąga

Dzisiaj proponuje wam szybkie i łatwe, a przy okazji pyszne klosiki rybne. Są zrobione z batatów, dzięki czemu mają lekko słodkawy smak i świetnie komponują się z rybą. Powinien być właściwie łosoś, ale ja ostatnio lubię pstrąga łososiowego i namiętnie go kupuje i to jego użyłam do przygotowania kulek. Z dodatkiem sosu to pyszny obiad. Zapraszam.
apetina, pstrag, batat, klopsiki, klopsiki rybne, obiad, kulki mocy, bernika, kulinarny pamietnik

czwartek, 4 sierpnia 2016

Sałatka z małych ziemniaków z bobem

Młode ziemniaki to idealny produkt do przygotowania szybkiej, prostej sałatki obiadowej. Idealnie sprawdzi się też na grillu czy pikniku. Wystarczą 4 składniki by mieć pyszne, letnie danie. Jeśli nie mamy młodych ziemniaków można je przygotować z normalnych byle tylko były bardzo malutkie. Zapraszam do spróbowania.

ziemniaki, salatka, obiad, grill, przekaska, bernika, kulinarny pamietnik

wtorek, 2 sierpnia 2016

Grillowana hawajska kanapka z rwanym indykiem

Uwielbiamy pulled pork. Ale dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności jak pieczona w ten sposób karkówka czy łopatka. Dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, grillowany ananas, jarmuż i majonezowy sos... Pycha.
kanapka, pulled pork, indyk, bernika, kulinarny pamietnik, apetina