środa, 29 czerwca 2016

Zupa krem z młodej kapusty

Jedliście już zupę z młodej kapusty? Jeśli nie to warto ją zrobić. Młoda kapusta jest pełna witamin, lekka, zdrowa i niskokaloryczna. Jej słodki smak w połączeniu z koperkiem i czosnkiem da idealny efekt i ciekawe danie. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych zup.


kapusta, zupa, obiad, krem z kapusty, mloda kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

wtorek, 28 czerwca 2016

Koktajl z arbuza i truskawek

Orzeźwiające lato, zamknięte w małej butelce to pyszny koktajl z połączenia arbuza i truskawek. Wystarczą trzy składniki, by cieszyć się słodkim, orzeźwiającym, pysznym napojem. Warto go pić codziennie póki trwa sezon na truskawki. 

truskawki, arbuz, koktajl, napoj, bernika, kulinarny pamietnik, maslanka

niedziela, 26 czerwca 2016

Bezglutenowe pancakes z truskawkami

Mali czy duzi wszyscy kochają amerykańskie naleśniki czyli pancakes. Moja córka też, ale ze względu  na wskazania zdrowotne muszą one być bezglutenowe. Dlatego dzisiaj właśnie taka wersja, z sezonowymi owocami czyli truskawkami. Placuszki są szybkie w przygotowaniu, idealne na każde weekendowe wakacyjne śniadanie dla dzieci. Polecam.
Źródło.  

pankaces, bez glutenu, bezglutenowe, bernika, dieta, tarczyca, sniadanie, kulinarny pamietnik

piątek, 24 czerwca 2016

Sałatka król imprezy

Szukacie przebojowej sałatki na imprezy, szczególnie teraz latem gdy urządza się grille i pikniki? Jeśli tak to polecam idealną sałatkę zwana sałatką króla imprez. Dlaczego? Chyba przez koronę, którą tworzą chipsy tortilla. Sałatka jest pyszna, syta i ciekawa w smaku. Idealna na męskie spotkanie przy Euro jak i na ogólne, letnie imprezy. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Polecam.
Źródło



wtorek, 21 czerwca 2016

Wołowe kofty w curry

Dzisiaj kuchnia indyjska. Zapraszam na pyszne, akroamatyczne kofty w curry. Kofty to klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wołowina, baraniny, jagnięcina lub kurczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim pieczywem. I ja właśnie takie danie zrobiłam. Proste, pyszne, aromatyczne, z dodatkiem przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Indie możemy mieć an co dzień

Źródło.



mieso mielone, wolowina, kofta curry, curry, kofta, bernika, indie, kulinarny pamietnik, obiad

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Krem z żurku ze śląskim szałotem

Jedliście już połączenie żurku ze śląskim szałotem? Jeśli nie to polecam zrobić. Fajna kombinacja dwóch dań w jednym. Żurek a właściwie krem mocno wędzony w połączeniu ze kwaskowatością sałatki to idealne małżeństwo. Dla nas bomba. Inspiracją był krem żytni podawany z szałotem w restauracji UMAMI w Pyskowicach. Zresztą polecam odwiedzić te restauracje, nie będziecie zawiedzeni.


szalot, salatka, slaski szalot, zur, zakwas, zupa, kuchnia slaska, bernika, kulinarny pamietnik

sobota, 18 czerwca 2016

Kotlety schabowe w panko

Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, ze panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub w sklepach internetowych. Nie jest droga. Ja za 200 g zapłaciłam ok 9 zł.
Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania kotletów z kością. Pomysł zapożyczyłam od restauracji UMAMI w Pyskowicach, w której to jakiś czas temu jedliśmy właśnie tak przygotowane kotlety. I były boskie. Panierka nadaje kotletowi niezwykłej chrupkości a to ze jest on z kością sprawia ze jest smaczniejszy niż cienki zwykły kotlet. polecam te metodę. U nas już tylko będą takie kotlety.

panko, kotlet, kotlet schabowy, schab, bernika, kulinarny pamietnik

piątek, 17 czerwca 2016

Ciasto bananowe z truskawkami

Uwielbiamy wszelkie ciasta z bananami, czyli popularne chlebki bananowe. Ale żeby się nie powtarzać szukałam przepisu na wykorzystanie zarówno bananów jak truskawek w trochę innym cieście. I znalazłam na blogu u Małej cukierenki. Zrobiłam je z mąki orkiszowej i truskawek z dodatkiem mrożonych malin. Jest pyszne, fantastycznie smakuje zarówno bananami jak i truskawkami. Warto się pokusić i je zrobić na letni deser.


truskawki, ciasto, deser, bernika, orkiszowe, maliny, kulinarny pamietnik, banany, ciasto bananowe


środa, 15 czerwca 2016

Kofty z grilla

Dzisiejszy przepis to danie rodem z Egiptu. Kofta egipska to pulpety z mięsa mielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim. Więc niewiele się pomylicie nazywając je kebabem, bo w Egipcie to kofta a w Turcji kebab.
Ja swojej zrobiłam oczywiście z mięsa wołowego, bo baraniny u nas niet. Ale myślę, że będą wam smakowały jak oryginalne.

kofta, kebab, kofty, mieso mielone, bernika, grill, kulinarny pamietnik, obiad

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Ogórki małosolne na sucho

Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne na sucho. Jako ze ciekawią mnie wszelkie kulinarne nowości postanowiłam wypróbować to cudo i sprawdzić czy faktycznie wychodzą w ten sposób i czy są smaczne. Powiem tak, wychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie ten sposób zapamiętać.
Źródło.

ogorki, malosolne, kiszenie, bernika, kulinarny pamietnik, warzywa, marynowanie

sobota, 11 czerwca 2016

Sałatka makaronowa biało-czerwona w słoiczku

No i mamy miesięczne święto :) Od wczoraj trwa EURO, więc Europe ogarnęło sportowe szaleństwo, w tym większość Polaków. Tym bardziej że jutro pierwszy mecz, w którym zagrają nasi piłkarze. Ale czy kobiety kibicują naszym biało-czerwonym? Myślę, że tak. A jak mecz, piłka, tv to musi być i jedzenie. No ale nie chipsy i piwo, bo my kobiety przecież dbamy o linie szczególnie latem, dlatego na EURO 2016 proponuję prostą, kobiecą przekąskę, czyli sałatkę makaronową w barwach biało-czerwonych. A jeśli ją zapakujemy do słoiczka to będziemy mogły ją zjeść nawet na stadionie. Do sałatki użyłam makaronu spaghetii Lubella.

makaron, lubella, salatka, bernika, kulinarny pamietnik, przekaska

Deser Charlotte Royale

Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, prawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam go ponownie. I was też to tego namawiam.
Źródło.

truskawki, rolada, deser, ciasto, owoce, bernika, charlotte, charlotte royale, kulinarny pamietnik

piątek, 10 czerwca 2016

Gołąbki z włoskiej kapusty z indykiem

Czas na kolejne dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać.  


golabki, indyk, wloska kapusta, pieczarki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik

czwartek, 9 czerwca 2016

Młoda kapusta kiszona


Czy kisiliście kiedyś młodą kapustę? Jeśli nie to duży błąd, który musicie natychmiast naprawić. Bo taka kapusta jest pyszna i niezwykle zdrowa. I wystarczą zaledwie 3 dni by się cieszyć jej smakiem. Obiecuje że zaraz zrobicie kolejną jej porcje.

kapusta, mloda kapusta, kiszona kapusta, kiszenie, bernika, warzywa, surowka, kulinarny pamietnik

wtorek, 7 czerwca 2016

Semifreddo truskawkowe

Wracam do przepisów z dalekiej przeszłości. Dlatego też nie zdziwcie się zdjęciom, które odbiegają od tych obecnych. Ten przepis zrobiłam w 2010r. Nabyłam wtedy truskawki, ale niestety okazały się być mało słodkie. Więc zrobiłam deser lodowy semifreddo z musem truskawkowym. Bazą był przepis z "Mojego gotowania" z lipca 2010.

deser, lody, semifreddo, truskawki, bernika, kulinarny pamietnik

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Dietetyczne gołąbki z liści botwinki z indykiem i pieczarkami

Czas na dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnych liści kapusty to liści botwinki. Ja wiem, że to są bardzo małe liście i zawijanie tych gołąbków trwa i człowiek spędza jakiś czas czując się jak ten przysłowiowy "świstak co siedzi i zawija", ale myślę że warto raz na jakiś czas się poświecić. Bo gołąbki są pyszne i do tego zdrowsze niż ich pierwowzór


botwinka, golabki, obiad, polska kuchnia, indyk, dietetycznie, bez glutenu, tarczyca, bernika, kulinarny pamietnik

sobota, 4 czerwca 2016

Mleczny koktajl z melona

Czas na koktajl. Dzisiaj wykorzystałam jako główny składnik to melon, który ma właściwości podobne do arbuza. Melon świetnie nawadnia organizm, jest więc doskonały na upalne dni. Jest też naszym sprzymierzeńcem, gdy walczymy z nadwagą i apetytem na słodycze, bo melon to słodki, soczysty owoc, który wywołuje uczucie sytości. A w połączeniu z bananem i mlekiem świetnie uzupełni nam śniadanie lub zastąpi drugie śniadanie w pracy czy szkole.

piątek, 3 czerwca 2016

Zupa kokosowa z botwinki

Wiosenna zupa z botwinka o orientalnym smaku tak? Wystarczy do zwykłej botwinki dodać mleczko kokosowe, by zyskać niepowtarzalny smak zupy. Inny niż zawsze. Bo botwinka to wdzięczny temat i warto z nią trochę poeksperymentować. 

botwinka, zupa, mleczko kokosowe, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik

środa, 1 czerwca 2016

Makaron z truskawkami i leśnymi owocami

Dzisiaj Dzień Dziecka. Co dobrego przygotujecie swoim dzieciom z tej okazji? Moje dziecko co prawda jest już duże ale i jej należy się odrobina łakoci w tym dniu. Postanowiłam zrobić rzecz prostą i szybką - danie, które koniecznie trzeba zrobić co w sezonie truskawkowym, bo dzieci je uwielbiają. To makaron z truskawkami. Użyłam do niego makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella i dodałam do niego jeszcze mrożone owoce leśne i serek waniliowy. Jest pycha.

makaron, truskawki, makaron z truskawkami, owoce, deser, dzieci, lubella, bernika, kulinarny pamietnik