poniedziałek, 29 lutego 2016

Zielone wiosenne spring rollsy

Wiosna za pasem, czas na lekkie dania. Zapraszam na wiosenne, zielone przekąski, czyli warzywne sajgonki - spring rollsy. Lekkie, przyjemne i smaczne. Do tego zielony, lekko pikantny sos i będziemy się czuli od razu lżejsi o kilka kilogramów. Zapraszam. 


niedziela, 28 lutego 2016

Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek

Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości.

sobota, 27 lutego 2016

Szybkie ciastka francuskie z bananem i nutellą

Co zrobić gdy u progu stoją niespodziewani goście? Czym słodkim ich poczęstować nie wysilając się zbytnio? Najłatwiej jest przygotować coś z ciasta francuskiego, jeśli takie mamy akurat w lodówce i dodatków, które przy dzieciach również często mamy w naszej kuchni np nutelli, powideł czy masła orzechowego. Do tego wystarczy dodać banana i w 20 minut mamy pyszny słodki poczęstunek.


piątek, 26 lutego 2016

Deser z chia, kiwi i bananem

Propozycja śniadaniowa albo deserowa, jak wolicie. To połączenie mleka, nasion szałwii hiszpańskiej czyli chia i owoców. To zdrowy, pełen kwasów omega-3, wapnia i żelaza, białka posiłek. Po nim na pewno nie będziecie głodni. Jesteście chętni? Zapraszam. 


czwartek, 25 lutego 2016

Muffinki cynamonowe jak pączki

Karnawał się skończył, ale czy za nim tęsknicie? Czy tęsknicie za pączkami, małymi słodkimi, pysznymi kaloriami? Jeśli tak to możecie na szybko przygotować sobie muffinki, które smakują jak pączki. Zrobiła je jakiś czas temu córka na popołudniowy deser. Wyszły jej znakomicie. Idealnie pasują na nadal chłodne, długie, zimowe wieczory. Źródło.



środa, 24 lutego 2016

Golonka długo pieczona

Odkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork, czyli długo pieczoną rwaną wieprzowinę, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W końcu kupiłam jedną, dużą sztukę i upiekłam. Eksperymentowałam z czasem i temperaturą, bo golonka była świeża, niepeklowana i długo pozostawała twarda, ale w końcu się udało i po 6h wyszła idealna. Miękka, delikatna, krucha i przede wszystkim smaczna. Mąż zbył "pypcia", a ja mam na jakiś czas święty spokój. Ale golonkę wam polecam. Palce lizać.



poniedziałek, 22 lutego 2016

Pörkölt wołowy (Marhapörkölt)

Ten gulasz to klasyczne węgierskie danie. Jest prosty, nie wymaga wielu składników i jest pyszny. Co prawda warto użyć do niego węgierskiej pasty paprykowej, by nadać mu smaku, ale jeśli jej nie macie to trudno, dzięki słodkiej i ostrej papryce na pewno wam wyjdzie. Przynajmniej nie popełnicie takiego błędu jak ja, czyli zamiast łagodnej pasty dodałam całą łyżkę ostrej. Efekt był taki, że mąż jadł obiad i płakał. Ale i tak mu smakowało. 


sobota, 20 lutego 2016

Zapiekane awokado z jajkiem

Wiosna się zbliża warto zadbać o nasze sylwetki, samopoczucie i zdrowsze jedzenie. Dlatego dzisiaj proponuje śniadanie na zielono, czyli jajka zapiekane w awokado. To ostatnio moja ulubiona przekąska, ale nie można z nią przesadzać, bo awokado oprócz tego że dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi jest też dość kaloryczne, dlatego taka połóweczka jest wystarczająca na jedną osobę.

środa, 17 lutego 2016

Potrawka warzywna z klopsikami

Szybki, pyszny obiad. faworyzowane ostatnio przeze mnie klopsiki indycze dzisiaj w potrawce z warzywami strączkowymi. Groch, fasolka i soczewica to idealne trio do sosu pomidorowego. Obiad idealny na diecie, bez glutenu.

wtorek, 16 lutego 2016

Grzany cydr

Pyszny i rozgrzewający, idealny na słotę, mroź i ogolenie niepogodę. Grzany cydr z miodem, imbirem, cytryną i miętą. Pokochacie go otuleni kocem, wieczorem przed tv czy czytając książkę. Polecam.


poniedziałek, 15 lutego 2016

Muffinki jajeczne ze szpinakiem

Śniadanie na diecie są najtrudniejsze. Łatwo jest zjeść kanapkę czy płatki z owocami, ale co jeśli tych rzeczy nie możemy, a omlety się nam znudziły? Można zrobić jajeczne muffinki pyszne, zdrowe i małokaloryczne. Bez glutenu, bez laktozy, za to z polotem. Polecam. 

sobota, 13 lutego 2016

Kurczak Kung Pao

Ostatnio w jednym ze sklepów była akcja chińskich produktów, chętnie skorzystałam i uzupełniłam swoje zapasy. Przy okazji wzięłam książeczkę z przepisami. Zainteresował mnie w niej kurczak kung pao, który natychmiast zrobiłam delikatnie go modyfikując pod swój smak. Szybki, pyszny, azjatycki obiad. Polecam.

piątek, 12 lutego 2016

Indycze kebaby

Kolejna propozycja w naszym menu bezglutenowym, zdrowym, dietetycznym. Ostatnio często gości u nas mielone mięso z indyka i to z niego na prośbę córki postanowiłam zrobić nasze kebabki jak je nazywamy, czyli takie podłużne mielone z lekko egzotyczną nutą. Zawsze podaje je z sosem czosnkowym, dzięki czemu nabierają dodatkowego smaku. Polecam.


środa, 10 lutego 2016

Warsztaty WWF "Ryby wybrane"

W ostatnim czasie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sebastiana Gołębiewskiego, które odbyły się w Studio Kulinarnym Spoon Adriana Feliksa w Sosnowcu zorganizowanych przez organizację WWF Polska w ramach „Kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów”.

wtorek, 9 lutego 2016

Śledzie z buraczkami marynowanymi

Dzisiaj koniec karnawału czyli tradycyjny "śledzik". Skąd taka tradycja? To zwiastun 40 chudych dni, które miały nastąpić po ostatnim dniu hucznego karnawału, obfitego w suto zastawione stoły z mięsiwem, ciastami, alkoholem. Oprócz smakołyków na karnawałowym stole była też jedna potrawa, która zwiastowała post. Był to śledzik, który zapowiadał biesiadnikom, że już następnego dnia nastąpi wielki post, a z nim okres wstrzemięźliwości i oczekiwania na Wielkanoc. 
Dlatego dzisiaj proponuje wam kolejną wersje śledzi, tym razem z buraczkami. Smacznego.

poniedziałek, 8 lutego 2016

Gulasz paprykowy z łopatki i chorizo

Niby jest zima a za oknem jej nie widać. Mimo to postanowiłam przygotować rozgrzewający gulasz, bo pogoda niestabilna, wszyscy dookoła chorują, warto wiec się dobrze pożywić. Gulasz postał z tego co akurat było w lodówce, ale tematem przewodnim była kiełbasa paprykowa chorizo. To ona nadała daniu smak, do tego węgierska wędzona papryka i powstał całkiem solidny, pyszny, jednogarnkowy posiłek.

niedziela, 7 lutego 2016

Wuzetka

Uwielbiam polskie ciasta. Wuzetka od dawna za mną chodziła, ale zrobiłam ją dopiero jakiś czas temu, bo wydawała mi się za trudna. A tymczasem wcale tak nie jest. Trzeba tylko się postarać i można zjeść pyszny kawałek ciacha. Po przepis sięgnęłam do Doroty. Polecam.

piątek, 5 lutego 2016

Bryzol z kurczaka pieczarkami i jajkiem w koszulce

Szybki obiad rodem prawie z PRL. Kurczak z grilla pod kołderką z pieczarek i z jajkiem w mundurku to miała odmiana od zwykłego kotleta z kurczaka. Pysznie i kolorowo, obiad na każdą porę roku. Porcja na 3 osoby. Zapraszam.

środa, 3 lutego 2016

Zupa krem z pomidorów z chipsami z jarmużu

Uwielbiamy zupę pomidorową. I chyba to na blogu widać, bo to własnie jej jest najwięcej różnych odmian. Dzisiaj kolejna jej wersja, tym razem z jarmużem. Zupa jest na bazie rosołu bezglutenowego, z dodatkiem pomidorów i jarmużu, który jest zarówno zmiksowany w zupie jak i w postaci chipsów. Takie chipsy bardzo lubimy i o tej porze roku są świetną przekąską. 


poniedziałek, 1 lutego 2016

Fasolka po bretońsku z chorizo

Pyszna fasolka po bretońsku, na którą nie trzeba długo czekać, bo wystarczy pół godziny. Jednocześnie jest to danie z diety córki, zrobione dokładnie wg podanego przepisu dietetyk na 1 tydzień drugiego miesiąca. Ważne w tym daniu jest to, by dokładnie wytopić maksymalnie obie kiełbaski, by jak najmniej tłuszczu się do niego dostało. Obiad był pyszny, a córka się nim delektowała przez 2 dni. Dla pozostałych osób to tez może być pomysł na ekspresowy obiad. Porcja na 2-3 osoby.