piątek, 9 grudnia 2016

Solianka - zupa naszych wschodnich sąsiadów

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki. Gęstości nadaje kapusta kiszona. Zupa łączy w sobie cechy szczi i zupy ogórkowej. Zupa mocno rozgrzewa, syci i pysznie smakuje szczególnie zimą.


solianka, solanka, zupa, rosja, obiad, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik, pomidorowa

Solianka - rosyjska zupa
  • 1,5 l bulionu najlepiej wołowego
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g aromatycznej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • garść kaparów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 większe ogórki kiszone
  • garść kapusty kiszone
  • 1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych (solianka)
  • 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 szt ziarna ziela angielskiego
  • śmietana kwaśna


W garnku podgrzewamy bulion wołowy, ewentualnie drobiowo-wołowy. Boczek, kiełbasę, cebulę kroimy w niedużą kostkę. Boczek obsmażamy na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodajemy kiełbasę i smażymy aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przekładamy do miseczki, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wszystkie usmażone składniki przekładamy do gotującego się bulionu. Wlewamy soliankę, czyli zalewę z ogórków kiszonych. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotujemy 10 minut na niezbyt dużym ogniu. A koniec dodajemy kapary, poszatkowaną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotujemy kolejne 10 minut. Przed podaniem na wierzch każdej porcji zupy kładziemy "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny.

solianka, solanka, zupa, rosja, obiad, kapusta, bernika, kulinarny pamietnik, pomidorowa
  

2 komentarze:

  1. Moja babcia pochodziła ze wschodnich rubieży i taką zupę nam często gotowała. Musze ją zrobiłam swoim dzieciom by poznały tamten smak, dziękuje za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze sie , mam nadzieje ze zrobisz tka jak ci babcia przygotowywała.

      Usuń