piątek, 30 grudnia 2016

Śledzie salsa

Czas na sylwestrowe przekąski czyli np śledziki w gorącym, latynoskim sosie salsa. Śledzie z dodatkiem ananasa, papryki w pomidorach to idealna propozycja dla każdego. Śledzie są szybkie, łatwe w wykonaniu i pyszne.

sledzie, salsa, sylwester, wigilia, swieta, przekaska, ananas, bernika, kulinarny pamietnik


Śledzie salsa
  • 1/2 kg śledzi matias (ok 6 płatów)
  • mleko lub woda
zalewa:
  • 125 ml wody
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki curry (a nawet więcej jak trzeba)
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól do smaku ok 1/2 łyżeczki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml ketchupu
dodatki:
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 papryki konserwowe
  • 6 plastrów ananasa
  • ok 100 ml soku z ananasa



Śledzie wymoczyć w mleku lub w wodzie przez kilka godzin. Cebulę pokroić w dobrną kostkę. Plastry ananasa, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Wymoczone śledzie pokroić w dzwonka.

Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować. Trzymać na ogniu przez 5 minut. Zalewę zdjąć, odstawić do lekkiego ostudzenia (nie może być gorącą). Następnie dodać do niej śledzie, paprykę, ananasy i ogórki. Wymieszać delikatnie ale dokładnie tak by zalewa przykryła wszystkie składniki. Dolać stopniowo sok z ananasa, tyle ile uważamy za stosowne, żeby osłodzić zalewę jeśli jest za ostra, za octowa. Wstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny. Dla mnie idealne są po 48h.

sledzie, salsa, sylwester, wigilia, swieta, przekaska, ananas, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz