Sangria na gorąco

Zimowe wieczory sprzyjają temu, że chętniej sięgamy po grzane wina, piwa czy inne alkoholowe rozgrzewające napoje. Dlatego chciałam was zachęcić do przygotowania domowej sangrii, ale w wersji zimowej czyli na gorąco. Wystarczy wino, owoce, brandy i gotowe. Sangria to tradycyjny hiszpański napój alkoholowy. Produkowana jest z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych winiaków lub innych trunków. 
Do stworzenia tego zimowego napoju zainspirował mnie konkurs organizowany przez Olympus, w którym do wygrania jest niezwykły aparat Olympus Pen E-PL8, dzięki, któremu mogłabym podszkolić swoje umiejętności foto i stworzyć naprawdę zdjęcia warte uwagi czytelników.



Sangria na gorąco
  • 1 butelka czerwonego wina stołowego hiszpańskiego
  • 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki brandy
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 pomarańcza
  • szklanka mrożonych wiśni lub żurawiny
  • 1 cytryna
  • laska cynamonu

Do garnka wlewamy wino, sok, brandy. Dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim rondlu aż cukier się rozpuści. Pomarańczę i cytrynę myjemy, kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy razem z cynamonem, żurawiną lub wiśniami do garnka z alkoholem, gotujemy całość na małym ogniu przez ok godzinę.  Wlewamy do szklanek, dekorujemy skórką pomarańczową.



zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. ależ mnie naszła ochota, chętnie wypróbuje podczas świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zatęskniłam za Sangrią, którą piłam w wakacje na Teneryfie... A taka wersja na ciepło też musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger