wtorek, 27 grudnia 2016

Krem z warzyw z rosołu

Co robicie z warzywami jakie zostaną wam z gotowania rosołu? Nie wierze że za każdym razem robicie sałatkę jarzynową. Pewnie zdarz się że Wam się niestety marnują. A przecież można je fajnie wykorzystać do przygotowania innej zupy mianowicie kremu z warzyw. Wystarczy dodać kilka orientalnych przypraw i np fetę aby uzyskać nietypowy smak zupy i przy okazji nic nie zmarnować.

zupa, warzywa, warzywa z rosolu, krem, krem z warzyw, bernika, kulinarny pamietnik, obiad


Krem z warzyw z rosołu
  • 400 ml bulionu (rosołu) - u mnie rosół na indyku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki lubczyku
  • 100 g sera feta owczego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ½ łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta kurkumy
  • odrobina pieprzu cayenne
  • oliwa aromatyzowana np z pestek dyni albo z chilli
  • pestki dyni


Ugotowane warzywa z rosołu zmiksować blenderem. Stopniowo dolewać bulion drobiowy, tak by otrzymać oczekiwaną gęstość, by zupa nie była za rzadka. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Całość zagotować. Następnie dodać przyprawy, wymieszać, dołożyć fetę i wszystko jeszcze raz zmiksować na gładki krem. Podgrzać przez kilka minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posypać nimi krem, całość skropić oliwą aromatyzowaną.  

zupa, warzywa, warzywa z rosolu, krem, krem z warzyw, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

zupa, warzywa, warzywa z rosolu, krem, krem z warzyw, bernika, kulinarny pamietnik, obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz