niedziela, 6 listopada 2016

Makaron soba z indykiem

Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim stylu to spróbujcie zrobić to szybkie danie Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Wystarczy makaron azjatycki np soba, mięso, w moim przypadku indyk i mieszanka chińska, u mnie bukiet chiński Poltino. Polecam.

poltino, makaron, soba, indyk, chinskie, chinska, warzywa, bernika, kulinarny pamietnik

Makaron soba z indykiem
  • 1-2 porcje makaronu gryczanego soba (w zależności do ilości osób)
  • 300 g mięsa indyczego (np. sznycle)
  • 1/2 opakowania mrożonki chińskiej Bukiet chiński Poltino
  • 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (albo sosu sojowego)
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • ½ limonki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • duży ząbek czosnku
  • 2-3 cebulki dymki
  • 2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowego)
  • sezam

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, np. 2 minuty we wrzątku, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą. Odłożyć na bok.
Czosnek i cebulki drobno posiekać. Zielone części pokroić pod skosem. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebule i czosnek. Dodać mrożonkę chińską Poltino, smażyć mieszając się rozmrozi a woda odparuje. Zdjąć z patelni.
Mięso indyka pokroić na paski. W woku ponownie rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso, polać sosem sojowym i podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dołożyć usmażone warzywa, wymieszać. Dodać do smaku sos sojowo-grzybowy, pieprz, pastę chilli i przyprawę 5 smaków. Smażyć razem 2 minuty. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać, chwilę podsmażyć wszystko razem, doprawić olejem sezamowym i sokiem z limonki.  
Sezam podprażyć na suchej patelni.  Nałożyć porcje do miseczek, posypać danie sezamem.


poltino, makaron, soba, indyk, chinskie, chinska, warzywa, bernika, kulinarny pamietnik

poltino, makaron, soba, indyk, chinskie, chinska, warzywa, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz