Rzymska sałata z piersią kurczaka

Ile wam z reguły zajmuje przygotowanie kolacji i nie mówię tu o kanapkach? Bo ja wczoraj zrobiłam sobie kolację ekspresową, całość zajęła mi dosłownie 10 minut. I co i było pysznie. Do tego klasycznie, prosto, zdrowo i kolorowo. Można? Można. Polecam te sałatę.

salata, salatka, piersi, kurczak, kolacja, grill, rzymska, bernika, kulinarny pamietnik


Rzymska sałata z piersią kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sałata rzymska
  • pomidory koktajlowe
  • grzanki
sos winegret:
  • 1/3 lub 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • świeżo zmielony pieprz



Piersi zamarynować w soli, pieprzu i czosnku. Następnie rozgrzać grill lub patelnię najlepiej grillową i na oleju usmażyć piersi. Mają być w środku soczyste. Mięso pokroić na plasterki. Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Na talerzu ułożyć liście sałaty rzymskiej, piersi, pomidorki koktajlowe, polać wszystko sosem, posypać wszystko grzankami. Gotowe.

salata, salatka, piersi, kurczak, kolacja, grill, rzymska, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, ciekawe jak smakuje, w sumie i tak zależy od jakości składników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj toi to bardzo. im lepszej jakości tym lepszy smak.

      Usuń
  2. Dla mnie super i wpusuje się pięknie w dietę bezcukrową, bezglutnową

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger