wtorek, 4 października 2016

Cytrynowy kurczak w niskiej temperaturze

Prosty i aromatyczny obiad. Kurczak pieczony w marynacie maślano- cytrynowej, z dodatkiem tymianku w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mega soczysty, kruchy i delikatny, a skórka chrupiąca. Rewelacyjny. Ale jest jeden minus... nie jest dla osób na diecie. Taki kurczak nie jest dietetyczny. Na szczęście...

kurczak, cytryna, obiad, drob, cytrynowy, maslany, bernika, kulinarny pamietnik

Cytrynowy kurczak w niskiej temperaturze
  • 1,5 kg cały kurczak
  • 1/2 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 cytryny
  • świeży tymianek



Przygotowanie kurczaka zacząć od umycia go, osuszenia, natarcia solą i pieprzem. Pod skórę kurczaka na piersiach wsunąć kawałki masła, rozsmarować. Następnie w garnuszku rozpuścić masło, dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny i otarty tymianek. Marynatą posmarować kurczaka od środka i z zewnątrz. Odstawić do lodówki na kilka godzin. 
Przed pieczeniem do środka kurczaka włożyć gałązki tymianku i umytą cytrynę, pokrojoną na ćwiartki. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wierzch kurczaka skropić cytryną, ułożyć na nim plasterki z 2 ząbków czosnku, posypać tymiankiem, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 120 st. C (górna i dolna grzałka) piekarnika na ok 1 godz. Następnie odsłonić go i piec dalej 1h i 20 min. W trakcie pieczenia polewać  wytopionym sosem.



kurczak, cytryna, obiad, drob, cytrynowy, maslany, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz