wtorek, 18 października 2016

Chrzanowy krem z białych warzyw

Czy zdarza się Wam nie mieć czasu na przygotowanie obiadu, a właściwie macie go może 15 minut a chcielibyście by Wasza rodzina zjadła coś dobrego, gorącego i sycącego? Ja wiem, nie jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino, są to mrożone, gotowe kremy z warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu zupy, który okazał się być nie taki straszny (kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda) postanowiłamwypróbować. Połączyłam ją z moim wywarem, dodałam warzyw, coś do smaku i wyszła naprawdę dobra zupa. A do tego ekspresowa. Więc może nie warto tak od razu mówić nie, dopóki się nie przekonamy że taki awaryjny gotowiec może się przydać?

krem, warzywa, poltino, mrozonka, zupa, bernika, kulinarny pamietnik


Chrzanowy krem z białych warzyw
  • opakowanie zupy krem z białych warzyw Poltino
  • kalafior
  • 750 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki chrzanu 
  • łyżeczka musztardy chrzanowej
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


W garnku podgrzać bulion. Kalafior porwać na różyczki, włożyć do bulionu i ugotować na półtwardo, przez około 8 minut. Wyjąć różyczki kalafiora z bulionu, odłożyć na bok, a włożyć do niej mrożone kosteczki zupy Poltino. Podgrzewać, aż wszystko się rozpuści i dokładnie połączy. Do zupy do smaku dodać musztardę, chrzan, pieprz i czosnek. Na koniec do zupy włożyć ponownie kalafior, podgrzać razem, doprawić ewentualnie do smaku. Można posypać posiekaną natką.

krem, warzywa, poltino, mrozonka, zupa, bernika, kulinarny pamietnik

krem, warzywa, poltino, mrozonka, zupa, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz