niedziela, 4 września 2016

Sponge cake i angielski bałagan

Sponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge cake z angielskim bałaganem. To połączenia ciasta i deseru na bazie bezy. Wcześniej miałam upiec pavlova, ale z jakiegoś powodu całkowicie mi ona nie wyszła, dlatego pokruszyłam bezę i użyłam jej do tego ciasta. I tak mamy kolejną angielską klasykę. I pięknie się prezentuje, prawda?

sponge cake, biszkopt, owoce, eaton mess, angielski blagan, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik


Sponge cake i angielski bałagan

ciasto:
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
beziki:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
przełożenie:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce sezonowe



Rozgrzej piekarnik do 190 st. C grzałki góra dół. Formę do pieczenia (u mnie tortownica 22 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia. W dużej misce ubić wszystkie masło na puch, następnie dodawać po jednym jajku i mleko cały czas ubijając. Mąkę z proszkiem przesiać. Wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Gotowe gładkie, jednolite ciasto wlać do foremki, wygładzić powierzchnię za pomocą szpachelki lub łyżki. Wstawić do piekarnika na około 50-60 minut, aż się zarumieni i a wsadzona wykałaczka wyjdzie sucha. Wyjąć odstawić na bok i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić na 3 równe części.

Beziki: Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Muszą być naprawdę sztywne. Dodać sok z cytryny, ubić. Następnie dodawać cukier po jednej łyżce w odstępach 30 sekundowych, cały czas ubijając. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę włożyć do rękawa z okrągłą końcówką i wyciskać na blachę małe beziki. Zostawiać między nimi nieduże odstępy, bo trochę jednak urosną podczas pieczenia. Piec około 35-40 minut w nagrzanym do 140ºC w uchylonym piekarniku (ja wtykam w drzwiczki drewnianą łyżkę). Wystudzone beziki wyjąć, połamać.

Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, wymieszać.

Złożenie: Na paterze ułożyć dolny biszkopt, na nim 1/3 porcji śmietany, na to owoce i pokruszone beziki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć kolejną porcję śmietany, owoce, beziki. Przykryć trzecim biszkoptem i ostatnią warstwą śmietany, udekorować owocami i bezikami. Wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego.

sponge cake, biszkopt, owoce, eaton mess, angielski blagan, ciasto, deser, bernika, kulinarny pamietnik

6 komentarzy:

  1. Mam smaka na takie cudo! Zafunduję sobie na koniec diety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny torcik , bardzo mi sie podoba. chętnie taki zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, wcale nie jest trudny a do tego pyszny.

      Usuń