niedziela, 18 września 2016

Indycze roladki z farszem z dyni

Będąc na diecie mam o tyle lepiej, że niespecjalnie muszę się zastanawiać nad tym co mam ugotować, bo od dietetyk dostaje gotowe przepisy na konkretne dania. Tak było tym razem. Roladki z indyka królowały w tym tygodniu an naszym stole i tak nam zasmakowały ze jedliśmy je przez 2 dni a ja nawet 3. Więc w okresie dyniowym na pewno będę do nich wracać bo są pyszne. Nawet mój mąż, który nie jest fanem dyni zjadł je bez mrugnięcia okiem, dobierając się do mojego obiadu bez pytania. Tak, więc polecam, bo to danie jest pyszne.


roladka, indyk, dynia, rolada, mieso, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, drob, pumpkin


Indycze roladki z farszem z dyni
  • ok. 500 g fileta z piersi indyka
  • 200 g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 2 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego


Filet z piersi indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry jak na kotlety. Każdy plaster przykryć folią spożywczą i rozbić cienko tłuczkiem, tak by nie uszkodzić mięsa. Doprawić mięso z każdej strony solą i pieprzem.
Dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do niej serek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
Farsz dyniowy rozłożyć równomiernie na indyczych kotletach, każdy zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką.
Tak przygotowane roladki można ugotować w parowarze przez 15 minut albo włożyć na rozgrzany olej na patelnie, obsmażyć z każdej strony, przykryć i dusić przez 8 minut. Podać z ulubionymi warzywami.

roladka, indyk, dynia, rolada, mieso, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, drob, pumpkin

roladka, indyk, dynia, rolada, mieso, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, drob, pumpkin


2 komentarze:

  1. skoro są dietetyczne to idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobić, naprawdę sa bardzo dobre.

      Usuń