Domowa przyprawa kajeńska

Przyprawa kajeńska to element kuchni cajun, występującej w Luizjanie w USA. To kuchnia oparta głównie na rybach, owocach morza, wieprzowinie, daniach prostych, chłopskich, bardzo mocno przyprawione ostrą papryką, chili, pieprzem kajeńskim, tabasco. Jedną z przypraw charakterystycznych dla tego regionu jest przyprawa cajun czyli kajeńska. Można ją bardzo łatwo wykonać w domu, bo większość składników każdy z nas ma w swojej kuchni. to idealna przyprawa do kurczaka, czerwonych mięs, warzyw, grilla. Polecam.

przyprawa, cajun, kajenska, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, chili,

Domowa przyprawa kajeńska/cajun
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki wędzonej czerwonej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka chilli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli


Wszystkie składniki wymieszać ze sobąwsypać do słoiczka i szczelnie zamknąć. 

przyprawa, cajun, kajenska, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, chili,

przyprawa, cajun, kajenska, mieso, bernika, kulinarny pamietnik, chili,


2 komentarze:

  1. dla mnie bomba, zrobię i zamarynuje w niej karkówkę. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger