poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami

Na diecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam.

zupa, ryby, zupa rybna, krewetki, dorsz, dieta, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami
  • 500 g filetów z dorsza (albo innej białej morskiej ryby)
  • 250 g krewetek
  • 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka (400 g) pomidorów krojonych
  • 50 g marynowanego kaktusa (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
  • łyżeczka bazylii suszonej lub 2-3 listki świeżej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  lub oleju rzepakowego
wywar:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • por
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • lubczyk świeży lub suszony
  • 2 ziela angielskie
  • natka pietruszki (pęczek)
  • 1l wody



Krewetki i rybę (jeśli mrożone) odmrozić. Krewetki obrać z pancerzyków, wyciągnąć jelito. Dorsza lub inną rybę obrać z ewentualnych ości i pokroić na małe kawałki.
Wywar: warzywa obrać, zalać wodą, dodać zioła i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu ok 1,5h. Powinien zmniejszyć objętość o 1/3. Gotowy bulion odcedzić z warzyw.

Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebule i czosnek aż się wszystko zeszkli. Dodać puszkę pomidorów. Smażyć ok 3 minut. Następnie wlać bulion, dodać sól, pieprz, bazylię, paprykę słodką i ostrą.  Gotować ok 10 minut. Zupę zmiksować na gładki krem. Ponownie wstawić na piec, dodać do niej dorsza i krewetki. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Na 2 minuty przed kocem dodać paski kaktusa. Jest pikantny wiec delikatnie zaostrzy smak zupy. Zupę na koniec można doprawić delikatnie sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki. 

zupa, ryby, zupa rybna, krewetki, dorsz, dieta, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik
  
zupa, ryby, zupa rybna, krewetki, dorsz, dieta, owoce morza, bernika, kulinarny pamietnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz