piątek, 5 sierpnia 2016

Klopsiki z batatów i pstrąga

Dzisiaj proponuje wam szybkie i łatwe, a przy okazji pyszne klosiki rybne. Są zrobione z batatów, dzięki czemu mają lekko słodkawy smak i świetnie komponują się z rybą. Powinien być właściwie łosoś, ale ja ostatnio lubię pstrąga łososiowego i namiętnie go kupuje i to jego użyłam do przygotowania kulek. Z dodatkiem sosu to pyszny obiad. Zapraszam.
apetina, pstrag, batat, klopsiki, klopsiki rybne, obiad, kulki mocy, bernika, kulinarny pamietnik

Klopsiki z batatów i pstrąga
  • 500 g batatów (ok 2 duże sztuki)
  • sól
  • tymianek
  • 300 g pstrąga łososiowego (lub łososia)
  • 1/2 opakowania serka Apetina czosnek i zioła
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa do ryb
  • 1/2 łyżeczki kuminu  
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia



Rozgrzać piekarnik do 200 st.  Bataty obrać ze skóry i pokroić na kawałki, posypać je solą, tymiankiem, skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć do piekarnika i piec 30 minut, aż będą miękkie. Przełożyć do miski i jeszcze ciepłe zblendować.

Z pstrąga usunąć skórę i ości. Mięso posiekać drobno ostrym nożem. Cebulkę i natkę drobno posiekać. 
Do miski z batatami dodać rybę, cebulkę, natkę, serek, kumin, paprykę, doprawić solą i szczyptą pieprzu cytrynowego. Wymieszać wszystko dokładnie. Masa powinna być wystarczająco klejąca. Wilgotnymi dłońmi nabierać porcje masy i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej,  smażyć kulki na złoty kolor. Podawać na zimno z ćwiartką cytryny, majonezem lub sosem jogurtowym.

apetina, pstrag, batat, klopsiki, klopsiki rybne, obiad, kulki mocy, bernika, kulinarny pamietnik
apetina, pstrag, batat, klopsiki, klopsiki rybne, obiad, kulki mocy, bernika, kulinarny pamietnik

9 komentarzy:

  1. wszystko co z rybą biorę bez zbędnych pytań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja, warta spróbowania ;) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ciesze sie. mam nadzieje ze zachęciłam do eksplozymetrów.

      Usuń
  4. Podziwiam zdjęcia. Przepiękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze przyznać że przepis jest bardzo ciekawy, idealne danie na piątek, spróbuję ! ;)

    OdpowiedzUsuń