Tęczowe sushi

Czy jedliście tęczowe sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Trochę zabawy w barwienie ryżu w kolorową tęczę i wyjdzie wam odjazdowe danie. Tym samym zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Dodam, że barwniki użyte to naturalne metody a nie chemia.  Polecam.


sushi, rainbow, rainbow sushi, teczowe sushi, bernika, kulinarny pamietnik



Tęczowe sushi

ryż:
  • 200 g ryżu do sushi
  • kurkuma
  • sok z buraków
  • sok z czerwonej kapusty  lub czerwona kapusta
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szpinak lub zielony barwnik spożywczy lub spirulina lub matcha lub pasta pandanowa
  • opcjonalnie barwniki spożywcze
  • ogórek zielony
  • 500 g łososia wędzonego
  • papryka czerwona
  • feta
  • puszka tuńczyka w oleju
  • kiełki
  • suszone algi morskie 
  • pasta wasabi
  • imbir 
  • japoński sos sojowy 
zaprawa do ryżu:
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 2,5 płaskich łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • albo wystarczy gotowy winegret do sushi


Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami opakowania. Jeśli mamy ryż Arborio wystarczy go ugotować na miękko. Jeśli mamy ryż do sushi to płuczemy ryż w wodzie, wodę odlewamy. Delikatnie mieszamy ryż. Ponownie płuczemy ryż w wodzie i wodę odlewamy, mieszamy ryż. Ryż płuczemy jeszcze 2 razy ale już bez mieszania, odlewając wodę, która stała się przezroczysta. Ryż wkładamy do garnka lub rondla z pokrywą, o grubym dnie i o średnicy nie większej niż średnica palnika. Zalewamy go wodą i odstawiamy na 20 minut, po czym ponownie odlewamy wodę, odcedzamy dokładnie ryż i zalewamy go woda w stosunku na 1 szklankę ryżu 1 szklanka i 20 ml wody. Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i wstawiamy na rozgrzany palnik do chwili zagotowania. Mieszamy ryż, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz na minimalny. Gotujemy przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki, następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie składniki zaprawy i wlewamy ją do ryżu, mieszamy dokładnie. Ryż niech trochę ostygnie zanim zaczniemy robić sushi.



Ryż dzielimy na równych 5 części. Dodajemy składniki barwiące. Ryż jest dość dobrze doprawiony winegretem, więc dodatki nie zmienia nam jego smaku.


Do pierwszej miseczki dodajemy trochę kurkumy, tyle by uzyskać ładny, żółty kolor. Do drugiej wlewamy trochę soku z buraków (ja użyłam soku z domowych marynowanych buraczków) by mieć kolor różowy. Do trzeciej to co mamy do zabarwienia na zielono np spirulinę albo sok ze szpinaku. Ja dodałam odrobinę pasty pandanowej. Do czwartej części dodać sok z kapusty czerwonej by uzyskać kolor fioletowy. Ja dodałam trochę soku z marynowanej czerwonej kapusty. Można także zagotować w niedużej ilości wody kilka poszatkowanych liści czerwonej kapusty i tą wodą zabarwić ryż. Co do niebieskiego koloru miałam problem i użyłam tutaj barwnika, ale wy możecie do wcześniejszego wywaru z kapusty dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i wtedy woda zmieni się na niebiesko. Jeśli macie inne pomysły na naturalne niebieskie zabarwienie chętnie o nich poczytam.  


Składanie sushi. Przygotowujemy matę bambusową i listek alg, który kładziemy błyszczącą stroną do dołu. Warstwami ułożyć tęczę z kolorowego ryżu na 2/3 powierzchni listka, smarujemy delikatnie pastą wasabi.  Ogórka kroimy na długie cienkie paski, paprykę w paski, łososia na plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z majonezem. Układamy składniki, które lubimy np. pasek ogórka, papryki, fetę i plastry łososia. Albo paprykę, tuńczyka, kiełki. Co akurat mamy. Każdy listek nori zawijamy ściśle przy pomocy maty bambusowej, gotowy rulon kroimy ostrym nożem na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm. 


sushi, rainbow, rainbow sushi, teczowe sushi, bernika, kulinarny pamietnik


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger