wtorek, 5 lipca 2016

Lodowe partfait z leśnymi owocami, truskawkami w słoiczku

Parfait to mrożony deser składający się z kremu, owoców, lodów i innych dodatków. Polecam robić go z tego co akurat mamy w domu.  Ograniczyć może was tylko fantazja. Takie słoiczki są świetne na piknik pod warunkiem, że nie ma w nich lodów. Wtedy warto dać dużo owoców, budyniu, kremu, śmietany, bakalii. Ten deser jak i wiele innych znajdziecie w nowym numerze Magazynu "Maszkety", do lektury którego serdecznie zapraszam.


deser, lody, partfait, lodowe partfait, bernika, kulinarny pamietnik, owoce, truskawki



Lodowe partfait z leśnymi owocami w słoiczku

  • lody waniliowe
  • ciasteczka amaretti
  • truskawki
  • mrożone maliny
  • jagody
  • porzeczki
  • jogurt grecki
  • cukier waniliowy
  • płatki migdałowe
  • musli


Płatki migdałowe prażymy na czystej, suchej patelni. Truskawki kroimy na plasterki. Ciasteczka amaretti delikatnie kruszymy.

Do czystych suchych słoiczków lub wysokich pucharków lub szklanek wkładamy na przemian składniki wg własnego pomysłu, aż zapełnimy je w całości. Lody, amaretti, owoce, płatki migdałowe, musli, jogurt, lody, amaretti, owoce, płatki migdałowe, musli. Przed podaniem wkładamy ten deser jeszcze na 2-3 minuty do zamrażalnika, aby lody się nie rozpuściły za szybko.


deser, lody, partfait, lodowe partfait, bernika, kulinarny pamietnik, owoce, truskawki

deser, lody, partfait, lodowe partfait, bernika, kulinarny pamietnik, owoce, truskawki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz