piątek, 1 lipca 2016

Dorsz w panko

Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, że panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju. Tym razem wykorzystałam ją do przygotowania filetów z dorsza. I tak jak myślałam ryba wyszła delikatna w środku a chrupiąca na zewnątrz. Pycha. 

dorsz, ryba, panko, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, filet


Dorsz w panko

  • ok 1 kg filetów z dorsza
  • cytryna
  • 2 jajka
  • panierka panko
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej rzepakowy



Rybę skropić cytryną, natrzeć pieprzem cytrynowym, solą i odstawić na 1-2 godz. do lodówki.

Przygotować 3 talerze. Do jednego wsypać mąkę, do drugiego wbić jajka i je roztrzepać, a do trzeciego panko. Filety z ryby panierować standardowo najpierw w mące, potem w jajku a następnie w panko. Pamiętajmy że panierować należy tuż przed smażeniem. Jeśli zrobimy to wcześniej panierka nasiąknie sokami z ryby i nie usmaży się dobrze. Nigdy też nie dociskamy do ryby ani do mąki, ani do panierki.
Na patelni rozgrzać olej. Rybę smażymy na średnim ogniu, w trakcie smażenia obracamy uważając by nie uszkodzić panierki. Gotowe, gdy ryba jest usmażona na złoty kolor. Smacznego.


dorsz, ryba, panko, obiad, bernika, kulinarny pamietnik, filet


2 komentarze:

  1. nie spotkałam się jeszcze z taka panierka, ale zaintrygowałaś mnie chętnie bym taka chrupiącą rybę w domu zrobiła. muszę poszukać panierki w sklepach. dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, sprawdza się wielu sytuacjach na każdym mięsie.

      Usuń