środa, 29 czerwca 2016

Zupa krem z młodej kapusty

Jedliście już zupę z młodej kapusty? Jeśli nie to warto ją zrobić. Młoda kapusta jest pełna witamin, lekka, zdrowa i niskokaloryczna. Jej słodki smak w połączeniu z koperkiem i czosnkiem da idealny efekt i ciekawe danie. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych zup.


kapusta, zupa, obiad, krem z kapusty, mloda kapusta, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa krem z młodej kapusty
  • 500 ml wywaru (warzywny lub drobiowy)
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól 
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy
wywar:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • skrzydło z indyka
  • kilak gałązek świeżego lubczyku lub suszony



Zrobić wywar. W garnku zalać wodą obrane marchewki, pietruszkę, seler, indyka, i lubczyk. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na niewielkim ogniu min 60 min. Gotowy wywar odcedzić z warzyw.

Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule i czosnek. Podsmażyć na małym ogniu.

Z kapusty wyciąć głąb, posiekać. Dodać kapustę do wywaru razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Do zupy dodać koperek, czosnek niedźwiedzi, wszystko zmiksować na gładki krem. Dołożyć śmietanę i jeszcze raz całość zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać wywaru. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

kapusta, zupa, obiad, krem z kapusty, mloda kapusta, bernika, kulinarny pamietnik

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem już kremy z wielu warzyw- cebulowy, z dyni, ogórkowy, pomidorowy, marchewkowy i wiele innych, ale to u Ciebie trafiłem pierwszy raz na krem z kapusty. Strasznie jestem ciekaw smaku, z pewnością wypróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje ze będzie ci smakował. polecam.

      Usuń