piątek, 3 czerwca 2016

Zupa kokosowa z botwinki

Wiosenna zupa z botwinka o orientalnym smaku tak? Wystarczy do zwykłej botwinki dodać mleczko kokosowe, by zyskać niepowtarzalny smak zupy. Inny niż zawsze. Bo botwinka to wdzięczny temat i warto z nią trochę poeksperymentować. 

botwinka, zupa, mleczko kokosowe, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Zupa kokosowa z botwinki
  • pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • kilka 4-5 młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ok 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (ok 200 ml)
  • natka lub kolendra

Przygotować bulion. Ziemniaki umyć,  obrać, pokroić na cienkie plasterki.  Czosnek pokroić w plasterki. Botwinkę umyć. Odciąć liście botwinki od łodyżek i buraczków. Liście posiekać, osobno pokroić łodyżki. Buraczki pokroić na cienkie plasterki.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki przez ok 5 minut), dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać buraczki razem z łodyżkami. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Doprawić kuminem, pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec wlać mleczko kokosowe, wymieszać, ale już nie podgrzewać. Wlać porcje na talerze, udekorować zieleniną.
Ja pogrzałam za bardzo za drugim razem i zupa mi się lekko zważyła.

botwinka, zupa, mleczko kokosowe, zupa, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


1 komentarz: